Suriye’de ateşkes

ABD ile Rusya, Suriye’de ateşkes sağlanması konusunda anlaşmaya vardılar; üç gün sonra da bunun uygulanması öngörülüyor. Neden hemen uygulanmıyor da üç gün bekleniyor diye düşünmeden...

ABD ile Rusya, Suriye’de ateşkes sağlanması konusunda anlaşmaya vardılar; üç gün sonra da bunun uygulanması öngörülüyor.

Neden hemen uygulanmıyor da üç gün bekleniyor diye düşünmeden edilemiyor. Kimbilir belki bu süre içinde epeyce “ateş” edip, mıntıkaları temizleyip sonra ateşkes ilan edilmesi uygun bulunmuştur. Bu arada, adeta bir müjde gibi ateşkes sonrasında, ileriki aylarda, Suriye’de seçimlerin yapılacağı da duyuruldu. Seçim seçenekler arasında yapılır. Anlaşıldığı kadarıyla, Esad seçeneklerden birisi olacak. Mesele, diğer seçeneklerin hangi partiler, gruplar ya da eğilimler olacağının belli olmamasında. Belki de Rusya ve ABD sadece ateşkeste anlaşmamışlardır. Bu iki güç kimleri seçenekler arasına koyacaklarsa, onlar seçime girecek gibi.

Eğer ateşkes sonrası seçim dizaynı bu yönde yapılacaksa, Suriye krizinin sadece bölgesel savaşa dönüşme ihtimali ötelenmiş olur; Suriye her an yeniden patlamaya hazır şekilde bekler. Diğer bir ifadeyle Afganistan örneğinde olduğu gibi, yeniden yapılanma ve dönüşüm süreçleri hızla devreye giremez; ancak dondurulmuş sorunların üzerine “çatışmasızlık” esaslı bir idare kurulabilir. Adeta post-modern manda yönetimi gibi.

Kimin ateşkesi?

Tüm bu gelecek belirsizliğini tartışmadan önce, belki öncelikle ateşkes konusunun ele alınması gerekir. Ateşkes, kulağa hoş gelen bir sözcük; ancak uygulamada her zaman içerdiği anlamı karşılamıyor. ABD ile Rusya’nın kimin ateşkesinden söz ettiklerini anlamak kolay değil. Zira bir ateşkes olacak, ama el Nusra ve DAEŞ’le mücadele devam edecek. Yani ABD, Rusya, Esad güçleri ve hatta İran’a bağlı güçler “terörle mücadeleye” devam edecekler.

Peki savaşın konusu neydi? Zaten çatışmaların görünen nedeni ve tarafları bunlar değil miydi? Herkes hesapta DAEŞ’le savaşmıyor muydu?

Söz konusu ateşkes, anlaşıldığı kadarıyla sadece ÖSO’nun rejimle olan mücadelesi için söz konusu; tabi Rusya onları da terörist saymıyorsa. Diğer bir ifadeyle bu, Esad ve Rusya güçleri ÖSO ve belki Türkmenlere ateş etmeyeceği, onların da silahlarını kınlarına sokmaları anlamına gelebilir. Eğer böyle ise yine de şükür denebilir; ancak uygulamada farklı durumlarla karşılaşılabilir. Zira kimin kimi “terörist” sayacağı belli olmuyor.

Bu tablodan anlaşıldığı kadarıyla, PYD’nin de ateşkese taraf olması gerekmiyor; zira ABD ve Rusya açısından PYD, DAEŞ’le mücadele eden bir yapı.

Ateşkes ittifakı

PYD’nin “DAEŞ’le mücadelesi” ateşkes ortamında ateşle devam edecek gibi gözüktüğüne göre bu ateşkes kimin için diye defalarca sormak gerekiyor. Üstelik ateşkesin kısa bir süre için öngörüldüğünü de hatırlamak gerekiyor. Kimbilir belki bu ateşkes lafı Türkiye’nin sınırdan yaptığı atışları ya da İran’ın angajmanlarını ima ediyordur.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İflas eden tüccar, eski defterleri karıştırırmış 27 Şubat 2019 | 3.625 Okunma Fransa’da Yahudi düşmanlığı 22 Şubat 2019 | 305 Okunma ABD’de Amerikan tipi darbe 20 Şubat 2019 | 2.507 Okunma ABD-Rusya: denetimli gerginlik 15 Şubat 2019 | 4.253 Okunma Oyun kötüyse, rol kapmaya çalışan çok olur 13 Şubat 2019 | 1.583 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar