Seçmenden al haberi

Siyaseti şekillendiren her oyuncunun, seçim sonuçlarından kendisi için çıkaracağı sonuçlar olacaktır.  Genel bilanço ise, toplumun açıkça ne istediğini ve ne istemediğini ortaya koyması...

Siyaseti şekillendiren her oyuncunun, seçim sonuçlarından kendisi için çıkaracağı sonuçlar olacaktır.  Genel bilanço ise, toplumun açıkça ne istediğini ve ne istemediğini ortaya koyması bakımından yeterince açık mesajlar veriyor.

Sonuç itibarıyla AK Parti tek başına hükümeti kuracak bir çoğunluk elde edememiş olsa dahi, toplum gelecek için her ne yapılacaksa yine de bunları AK Parti’nin yapmasını bekliyor. İktidar partisinin aldığı oy oranı ve en yakın rakibiyle arasındaki farka bakılırsa, seçmen Türkiye’nin geleceğinde AK Parti’nin hala en belirleyici parti olmasını tercih ediyor; ancak bir önceki dönemdeki gibi davranmasını istemiyor.

Öte yandan toplum HDP’nin Parlamento dışı kalmasını da istemiyor. Muhtemelen başka bir seçim sistemi olsaydı, hangi partinin aslında ne kadar tabanı olduğunu daha net görebilirdik. İki turlu seçim sistemlerinde insanlar birinci turda en çok istedikleri partiye oy veriyorlar. En çok istedikleri partinin ikinci tura kalma ya da iktidarı alma ihtimali zayıfsa, o zaman ikinci turda seçmen en istemediğine göre oy kullanıyor.

Türkiye’deki seçim sistemine göre ise, insanlar birinci turu kafalarında yapıyor, sandığa ikinci tur yansıyor. Dolayısıyla HDP’nin aldığı oy oranı, bu partinin iktidar olasılığı üzerinden verilmiş oyları ifade etmiyor.

Sükûnet ve huzur ihtiyacı

Söz konusu sonuç, seçmenin Türkiye’deki seçim sisteminden de memnun olmadığını ortaya koyuyor. Zira HDP’ye barajı aştırmak demek, baraj altı kaldığı taktirde aldığı oylara rağmen başka partilerin  milletvekili çıkarmasını  istememek demek. Demek ki yapılacak işlerden biri, yeni bir seçim kanunu kaleme almak.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İflas eden tüccar, eski defterleri karıştırırmış 27 Şubat 2019 | 3.625 Okunma Fransa’da Yahudi düşmanlığı 22 Şubat 2019 | 305 Okunma ABD’de Amerikan tipi darbe 20 Şubat 2019 | 2.507 Okunma ABD-Rusya: denetimli gerginlik 15 Şubat 2019 | 4.253 Okunma Oyun kötüyse, rol kapmaya çalışan çok olur 13 Şubat 2019 | 1.583 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar