PEJAK ve yeni dönem işaretleri

PKK’nın İran kolu olarak bilinen PEJAK, Hakkari sınırına yakın bir bölgede İran güvenlik güçlerine saldırdı, çıkan çatışma sonrasında biri binbaşı diğeri asteğmen olmak...

PKK’nın İran kolu olarak bilinen PEJAK, Hakkari sınırına yakın bir bölgede İran güvenlik güçlerine saldırdı, çıkan çatışma sonrasında biri binbaşı diğeri asteğmen olmak üzere iki İran askeri öldü.

Türkiye’de PKK ile mücadele devam ettiği için, örgütün saldırılarda bulunması ve askerlere ateş açması, ne yazık ki şaşırtıcı bir olay olarak görülmüyor. Ancak İran’da durum farklı; zira bu saldırı uzun zamandır devam eden çatışmasızlık durumunun bittiğine işaret ediyor.

İran’ın bu saldırıdan Türkiye’yi sorumlu tutması, söz konusu çatışmasızlık durumunun sonlanmasını da Türkiye’nin sağladığını ima ediyor. Türkiye PKK ya da PEJAK’a bu denli etki edebiliyor olsaydı, herhalde önce kendi topraklarında eylem yapmamasını sağlayabilirdi.

Türkiye’nin suçlanması, iki nedene dayanabilir. Bunlardan biri, saldırının bizzat Türkiye tarafından organize edildiğine, bu yolla PKK’ya yeni adresin de yine Türkiye tarafından gösterildiğine işaret eder. Türkiye’nin PKK’ya adres gösterme kapasitesi mevcutsa, bunu başka bir ülke marifetiyle bile öğrenmek iyi olabilirdi; ancak pek inandırıcı bir iddia gibi gözükmüyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İflas eden tüccar, eski defterleri karıştırırmış 27 Şubat 2019 | 3.623 Okunma Fransa’da Yahudi düşmanlığı 22 Şubat 2019 | 305 Okunma ABD’de Amerikan tipi darbe 20 Şubat 2019 | 2.506 Okunma ABD-Rusya: denetimli gerginlik 15 Şubat 2019 | 4.250 Okunma Oyun kötüyse, rol kapmaya çalışan çok olur 13 Şubat 2019 | 1.579 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar