Papa’nın Ortadoğu gezisi

Geçtiğimiz günlerde, Ortadoğu’da ilginç bir gelişme yaşandı. Papa Françis, 13 Mayıs’ta Filistin devletini resmi olarak tanıdığını ilan etti. Tanıma, karşılıklı diplomatik...

Geçtiğimiz günlerde, Ortadoğu’da ilginç bir gelişme yaşandı. Papa Françis, 13 Mayıs’ta Filistin devletini resmi olarak tanıdığını ilan etti. Tanıma, karşılıklı diplomatik temsilciliklerin açılması  gerçekleşmeden yapılan açıklamalarla hayata geçen bir süreç olmamakla birlikte, konu Filistin olduğunda atılan her adımın anlamlı olduğunun altını çizmek gerekir.

Bu açıklamadan bir kaç gün sonra Papa, Ortadoğu gezisine başladı ve ilk durağı Ürdün oldu.  Nüfusun yaklaşık %3’ünün Hıristiyan olduğu bu ülkeye yapılan ziyaret, çoğunluğu Ortodoks olan Hıristiyanların gönlünü kazanma amacıyla birlikte, Müslüman- Hıristiyan yakınlaşmasını amaç edinmiş bir Papalık profili ortaya koydu. Ürdün’de Müslümanların büyük çoğunluğunun Sünni olduğu düşünülürse, Papa özellikle Sünni dünya ile Vatikan’ın arasında iyi ilişkiler hedefliyor denebilir.

Kabul etmek gerekir ki, hangi siyasi ya da dini lider olursa olsun Müslümanların, özellikle de Sünnilerin kalbini kazanmak istiyorlarsa Filistin konusunda açık bit tutum göstermek durumundalar. Anlaşılan Papa da bu kuralı uyguladı ve Filistin devletinin tanındığına dair açıklamayı, geziden hemen önce yaptı; ancak bir çok liderden farklı olarak bir adım daha fazlasını atarak, açıklamasını fiilen hayata da geçirdi.

Filistin’e doğrudan seyahat

Ürdün’den sonra Papa, Beytullahim’e geçti. İsrail üzerinden değil de doğrudan gerçekleşen bu ziyaret, Papa’nın Filistin’i İsrail’den bağımsız bir siyasi oyuncu olarak gördüğünü ortaya koydu. Filistin de Papa’yı resmi devlet töreniyle karşılayarak bu durumu teyit etti. Ayrıca Papa resmi görüşmelerini Mahmud Abbas ile yaptı; böylece devlet başkanı olarak da kimi tanıdığını göstermiş oldu.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İflas eden tüccar, eski defterleri karıştırırmış 27 Şubat 2019 | 3.625 Okunma Fransa’da Yahudi düşmanlığı 22 Şubat 2019 | 305 Okunma ABD’de Amerikan tipi darbe 20 Şubat 2019 | 2.507 Okunma ABD-Rusya: denetimli gerginlik 15 Şubat 2019 | 4.253 Okunma Oyun kötüyse, rol kapmaya çalışan çok olur 13 Şubat 2019 | 1.583 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar