Panarin Sendromu

Igor Panarin, eski bir KGB analisti. Bugün hala Rusya gizli servisi ile bağlantısı var mıdır bilinmez, ancak Rusya dışişleri bakanlığıyla organik bağı bulunan bir araştırma ve eğitim kurumunun başında...

Igor Panarin, eski bir KGB analisti. Bugün hala Rusya gizli servisi ile bağlantısı var mıdır bilinmez, ancak Rusya dışişleri bakanlığıyla organik bağı bulunan bir araştırma ve eğitim kurumunun başında bulunuyor. Jeopolitik uzmanı olan Panarin, ABD konusunda uzman ve uzmanlığını hem Rusya hem de ABD basın yayın organlarında bolca sergileyen birisi.

1998 yılında, katıldığı bir uluslararası konferansta kendisinin teori, başkalarının ise senaryo olarak adlandırdığı bir öngörüsü var ve oldukça dikkat çekici. Panarin, bu öngörülerini konferansta sunmadan önce, Rusya’da yapılan bir dizi “kapalı” toplantıda yetkililere sunduğunu da belirtiyor.

Konferansta dile getirilen konuların dünya kamuoyunda yer alması ise 2009’da Wall Street Journal’in kendisiyle yaptığı bir röportajla mümkün oluyor.

1998’de Panarin 2010 yılında ABD’nin dağılacağını ileri sürmüştü; tarihi tutturamamış olsa da bu iddiasını sürdürüyor. Senaryo’ya göre, ABD başkanları güzel sözler söyleyip kötü işler yapıyorlar. Obama iktidara gelir gelmez bu görüşünü yineleyen Panarin, siyahi başkanla dağıtılan umutların daha fazla hayal kırıklığı yaratacağını söylemiş.

ABD’nin bölünmesi

ABD’nin sürdürülebilir bir ekonomik güç, dünya gücü olmasının uygulanan politikalarla mümkün olamayacağını ileri süren Panarin, ABD’nin sonunda bölüneceğini ve birçok eyaletin Birleşik Amerika’dan ayrılarak başka bölgesel birliklere katılacaklarını savunuyor. Buna göre, ABD altıya bölünecek.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İflas eden tüccar, eski defterleri karıştırırmış 27 Şubat 2019 | 3.625 Okunma Fransa’da Yahudi düşmanlığı 22 Şubat 2019 | 305 Okunma ABD’de Amerikan tipi darbe 20 Şubat 2019 | 2.507 Okunma ABD-Rusya: denetimli gerginlik 15 Şubat 2019 | 4.253 Okunma Oyun kötüyse, rol kapmaya çalışan çok olur 13 Şubat 2019 | 1.583 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar