‘Olağan Üstü Hal’ler

Türkiye, yakın tarihinde hiç bu kadar olağan üstü halde olmamıştı. Ancak belirtelim, dünyadaki birçok ülke olağan üstü halde. Örneğin ABD. İki başkan adayından biri Trump gibi...

Türkiye, yakın tarihinde hiç bu kadar olağan üstü halde olmamıştı. Ancak belirtelim, dünyadaki birçok ülke olağan üstü halde. Örneğin ABD. İki başkan adayından biri Trump gibi ırkçı ve ayırımcı söylemleriyle yıldızı parlayan biri. Koskoca ABD, cumhuriyetçi aday olarak bu isimden başkasını çıkaramıyor. Diyelim ki Trump’ın söylemleri cumhuriyetçileri rahatsız etmiyor. O zaman vatanseverlikle övünen Cumhuriyetçilerin vergi zaafları olan Trump’a razı olması nasıl açıklanacak?

ABD’nin dostlarıyla düşmanlarını belirleyememesi, istikrara işaret edecek liderler çıkaramaması yeterince olağan üstü hal gibi gözüküyor. Suudi Arabistan ve İsrail ile anlaşmazlığa düşen ABD, İran ile sürdürülebilir bir ilişki kuramıyor, Türkiye’yi öfkelendiriyor, Rusya ile sağlanan anlaşmayı ihlal ediveriyor. Öte yandan Avrupa ülkelerinin bir kısmının da olağan üstü hal içinde oldukları söylenebilir. Tüm Avrupa’yı içine alan olağan üstü durum, esasen Suriyeli göçmenlere dayanıyor. Kimi devlet hiç istemiyor, kimi elma seçer gibi seçmek istiyor, kimi Suriyeli değil Pakistanlı gelsin diyor, kimi de “bana gelmesin, sana gelsin” diye ısrar ediyor. Tüm bunlar tartışılırken Avrupa’da aşırı sağ yükseliyor, kimileri sınırlarına duvar örüyor, kimileri de Birleşik Krallık gibi AB’den ayrılmaya bakıyor. 

Bundan ala olağan üstü hal mi olur?

Türkiye’nin OHAL’i

Türkiye’nin olağan üstü hali ise aynı anda hem PKK ve DAEŞ gibi örgütlerin terör eylemlerine maruz kalması, hem darbe girişimiyle karşılaşması hem de Suriye’de askeri operasyon yürütmesiyle ilgili. Hem adı geçen iki örgütü bertaraf edip alanlarını, lojistik imkanlarını, faaliyet düzlemlerini ülke içi ve dışında yok etmek, hem darbeci yapıları ve FETÖ’yü kamusal alandan temizlemek, hem de Suriye’deki askeri operasyonda tuzaklara düşmeden ilerlemek kolay iş değil.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İflas eden tüccar, eski defterleri karıştırırmış 27 Şubat 2019 | 3.625 Okunma Fransa’da Yahudi düşmanlığı 22 Şubat 2019 | 305 Okunma ABD’de Amerikan tipi darbe 20 Şubat 2019 | 2.507 Okunma ABD-Rusya: denetimli gerginlik 15 Şubat 2019 | 4.253 Okunma Oyun kötüyse, rol kapmaya çalışan çok olur 13 Şubat 2019 | 1.583 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar