Normalleşme süreçleri ve terör

Türkiye’nin İsrail ve Rusya ile ilişkilerini normalleştirmesi, bundan sonra atacağı diğer normalleşme adımlarının başlangıcını oluşturuyor. Dolayısıyla Atatürk Havalimanı’na yapılan...

Türkiye’nin İsrail ve Rusya ile ilişkilerini normalleştirmesi, bundan sonra atacağı diğer normalleşme adımlarının başlangıcını oluşturuyor. Dolayısıyla Atatürk Havalimanı’na yapılan saldırı sadece Türkiye’nin İsrail ve Rusya ile uzlaşmasına yönelik bir karşı çıkış değil; aynı zamanda bundan sonra yapılacakların da rotasını belirleme amacı taşıyor.

Rusya ve İsrail ile buzların erimesi önemli, ancak bunların eş zamanlı olması daha önemli. Türkiye sadece İsrail ile ilişkilerini geliştirip başta enerji, güvenlik ve terörle mücadele konularında anlaşmaya varsaydı, muhtemelen Rusya bunu kendisine yönelik bir karşı hamle olarak görecekti. Obama’nın İsrail politikası bu ülkeyi Filistin konusunda oldukça baskı altında bırakmış, İsrail de Rusya ile yakınlaşma yolunu denemişti. Bugün İsrail’in Türkiye ile yeniden işbirliğine gidiyor olmasının Rusya tarafından bu ülkenin kendisinden uzaklaştırılması olarak görülmesi mümkündü.

Öte yandan sadece Rusya ile ilişkilerini düzeltseydi, bu sefer de Türkiye’nin “Batı”dan uzaklaşması yönünde bir hava esecek, bu da zaten pek de iyi gitmeyen Türkiye-ABD ilişkileri başta olmak üzere bir dizi ülkeyle ilişkilerini daha da sorunlu hale getirecekti.

Normalleşme süreçlerinin eş zamanlı başlaması, sadece Türkiye’nin Doğu-Batı dengesinde değil çok daha geniş bir coğrafyada rahatlama sağlayacak nitelikte.

Terörle mücadelede işbirliği

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İflas eden tüccar, eski defterleri karıştırırmış 27 Şubat 2019 | 3.625 Okunma Fransa’da Yahudi düşmanlığı 22 Şubat 2019 | 305 Okunma ABD’de Amerikan tipi darbe 20 Şubat 2019 | 2.507 Okunma ABD-Rusya: denetimli gerginlik 15 Şubat 2019 | 4.253 Okunma Oyun kötüyse, rol kapmaya çalışan çok olur 13 Şubat 2019 | 1.583 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar