Neden?

Terörizm dünyanın gelişmiş bölgelerinde yöntem değiştirmeye başladı. Geleneksel uygulamada halk kitlelerini, askeri konvoyları, toplu taşıma araçlarını, okul ya da otelleri hedef yapan eylemler, çok...

Terörizm dünyanın gelişmiş bölgelerinde yöntem değiştirmeye başladı. Geleneksel uygulamada halk kitlelerini, askeri konvoyları, toplu taşıma araçlarını, okul ya da otelleri hedef yapan eylemler, çok sayıda insanı öldürerek etki yaratırlar. Kitlesel eylemleri gerçekleştiren kişilerin kimlikleri öne çıkmaz; ölenler de ismen hatırlanmaz.

Bugün terör, tanımlı, bilinen, ismi, görevi ya da kişiliğiyle öne çıkan insan ya da insanları daha fazla hedef alıyor. Geçmişe oranla en büyük farklılık ise, teröristin arkasında bir hikayesi olacak biçimde tanımlı hale gelmesi. Terörist bizlerle aynı sokaklarda dolaşmış, aynı okullara gitmiş, aynı mahallede yaşamış adıyla sanıyla bilinen biri olarak tanıtılıyor.

Bu, gelişen medya olanaklarıyla toplum üzerinde daha fazla etki yaratma yöntemi. Öleni, arkasında bıraktığı acılı aileleriyle hafızamıza kazıdığımızda ve öldürenin de kimlik ve kişiliği hakkında fazlasıyla fikrimiz olduğunda, daha tedirgin, daha ürkek ve daha güvensiz olmamız kaçınılmaz. Gelişmiş toplumlarda “birey” öne çıkıyorsa, terörün de kitleleri değil bireyleri hedefe koyması, bireyleri etkilemeye yönelmesi ve bireysel eylemleri tercih etmesi normal sayılabilir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İflas eden tüccar, eski defterleri karıştırırmış 27 Şubat 2019 | 3.625 Okunma Fransa’da Yahudi düşmanlığı 22 Şubat 2019 | 305 Okunma ABD’de Amerikan tipi darbe 20 Şubat 2019 | 2.507 Okunma ABD-Rusya: denetimli gerginlik 15 Şubat 2019 | 4.253 Okunma Oyun kötüyse, rol kapmaya çalışan çok olur 13 Şubat 2019 | 1.583 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar