Mülteci caydırmada Fransa modeli

Paris’in kuzeyinde, genellikle düşük gelirli ya da Afrika ve Ortadoğu kökenlilerin yaşadığı mahallelere yakın bir yerde, şehre gelen mülteciler için bir kamp yapılmış. Paris’teki iki kamptan biri olan La...

Paris’in kuzeyinde, genellikle düşük gelirli ya da Afrika ve Ortadoğu kökenlilerin yaşadığı mahallelere yakın bir yerde, şehre gelen mülteciler için bir kamp yapılmış.

Paris’teki iki kamptan biri olan La Chapelle kampı, Türkiye’deki kamplar gibi bir işleve sahip değil; mültecilerin sürekli barınma yeri olarak tasarlanmamış. Kısa sürelerle, bir hafta on gün sağlık sorunu olan, barınacak yer bulamayan ya da “bilgi almak” isteyen kişiler için öngörülmüş. Paris’teki kampların bin kişilik kapasitesi bulunuyor, sadece La Chapelle 400 ile 600 kişilik yere sahip. 1000 m2’lik kampın yapımı sırasında 120 kişi çalışmış, ancak biraz yavaş çalışmış olmalılar ki, henüz öngörülen sayıya ulaşan bir hizmet verilemiyor.

Bu kampın yıllık maliyeti 6,5 milyon Euro; % 80’i Paris belediyesi geri kalanı da devlet bütçesi tarafından karşılanıyor. Tahminlere göre Paris’te 2 500 mülteci bulunuyor.

Tüm bu bilgileri arka arkaya okuduğumuzda, 1000 kişi için yapılan masrafın 2 bin 500 kişi için kaça yükseleceği sorusunu sormamak mümkün olmuyor. Zaten tam da bu yapılsın isteniyor.

Kamp yetersizliği üzerinden caydırıcılık

Kampın ne mükemmel hizmetler verdiğini anlatan sitelerin yanı sıra, adının da “İnsani Kamp” olduğunu hatırlatmak gerekiyor. Buradaki ima, “biz niceliğe değil, niteliğe önem verir mültecilere insani destek veririz; bir biçimde barındırmayız” şeklinde.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İflas eden tüccar, eski defterleri karıştırırmış 27 Şubat 2019 | 3.625 Okunma Fransa’da Yahudi düşmanlığı 22 Şubat 2019 | 305 Okunma ABD’de Amerikan tipi darbe 20 Şubat 2019 | 2.507 Okunma ABD-Rusya: denetimli gerginlik 15 Şubat 2019 | 4.253 Okunma Oyun kötüyse, rol kapmaya çalışan çok olur 13 Şubat 2019 | 1.583 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar