Moskova-Ankara: Suriye’den ABD’ye uzanan hat

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Rusya Devlet Başkanı ile yaptığı görüşmeden basınla paylaşılan kadarı bile, Suriye’de son dönemece girildiğine dair ipuçları sunuyor. Üzerinde...

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Rusya Devlet Başkanı ile yaptığı görüşmeden basınla paylaşılan kadarı bile, Suriye’de son dönemece girildiğine dair ipuçları sunuyor.

Üzerinde kısmen anlaşmaya varılmış konulardan biri, ABD’nin Astana sürecine dahil olması ve Rusya ile birbirlerinden çok farklı tezleri savunmayacak olmaları. Bu çerçeve uzlaşmayı destekleyen, doğrudan alana yönelik konular da söz konusu. Bunlardan biri, Suriye’de çatışmasızlık bölgeleri oluşturulması. Başlangıç olarak İdlib’in seçilmiş olması, Türkiye’nin de güvenlik endişelerini karşılamaya yönelik bir girişim. Diğer konu ise rejimin korunması.

Rejimin korunması ile Esad’ın korunmasının aynı anlama gelmediğini, özellikle kimyasal silah kullananların mutlaka cezalandırılması gerektiğini ifade eden cümlelerde bulmak mümkün.

Ayrıca, çatışmasız bölgelerde çatışmasızlığı garanti edecek, yeşil hatlar oluşturacak devletlerin Türkiye, İran ve Rusya olacağı da yeniden teyit edilmiş durumda. Bununla birlikte, tüm tarafların hala “en fazlasını alma” yarışını bitirmedikleri gerçeğini akılda tutmak gerekiyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İflas eden tüccar, eski defterleri karıştırırmış 27 Şubat 2019 | 3.623 Okunma Fransa’da Yahudi düşmanlığı 22 Şubat 2019 | 305 Okunma ABD’de Amerikan tipi darbe 20 Şubat 2019 | 2.506 Okunma ABD-Rusya: denetimli gerginlik 15 Şubat 2019 | 4.250 Okunma Oyun kötüyse, rol kapmaya çalışan çok olur 13 Şubat 2019 | 1.579 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar