Kararlılık Fırtınası

Suudi Arabistan’ın liderliğinde şimdilik dokuz Arap ülkesinin (BAE, Kuveyt, Bahreyn, Katar, Ürdün, Fas, Sudan ve Mısır) Yemen’e yaptıkları askeri müdahalenin adı Kararlılık Fırtınası. Koalisyonun...

Suudi Arabistan’ın liderliğinde şimdilik dokuz Arap ülkesinin (BAE, Kuveyt, Bahreyn, Katar, Ürdün, Fas, Sudan ve Mısır) Yemen’e yaptıkları askeri müdahalenin adı Kararlılık Fırtınası.

Koalisyonun kararlı olduğu konu, Yemen’in Şii eksenin güney burçlarından birisi haline gelmesine engel olmak.

Şiiliğin bir kolu olan Zeyyidiye’ye mensup olan Husiler çok uzun dönemler boyunca ülkenin kuzeyinde etkin olmuşlar. 1960-1980 arasında süren iç savaşta, ülkenin ikiye bölünmesinde ve Yemen’de monarşi yerine cumhuriyet kurulmasını isteyen kesimlerin kışkırtılmasında Husilerin büyük rolü olduğu ileri sürülür. Tarihsel olarak Suudi yöneticilerinin düşman bellediği bu kesim, bugün ülkenin yeniden ikiye bölünmesine yol açacak bir ortak yaratmış vaziyette. Ancak bu bölünme ihtimalinin yarattığı risk, ulus-devlet bölünmezliği türünden bir kaygıya dayanmıyor; gayet stratejik nedenleri var.

Suudi yarımadasının güney batısında yer alan Yemen’in en “kıymetli” özelliği, dünyanın en önemli geçit yollarından birisinin kapısı durumunda olması.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İflas eden tüccar, eski defterleri karıştırırmış 27 Şubat 2019 | 3.623 Okunma Fransa’da Yahudi düşmanlığı 22 Şubat 2019 | 305 Okunma ABD’de Amerikan tipi darbe 20 Şubat 2019 | 2.506 Okunma ABD-Rusya: denetimli gerginlik 15 Şubat 2019 | 4.250 Okunma Oyun kötüyse, rol kapmaya çalışan çok olur 13 Şubat 2019 | 1.579 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar