Irak-Suriye çıkmazı

Irak ve Suriye’de koşullar giderek beter hale geliyor. Durum, ne IŞİD ile yaşanan bir savaş, ne halklar arasında yaşanan bir iç savaş ne de iktidar-muhalefet arasındaki çatışma olarak açıklanabiliyor. Çok...

Irak ve Suriye’de koşullar giderek beter hale geliyor. Durum, ne IŞİD ile yaşanan bir savaş, ne halklar arasında yaşanan bir iç savaş ne de iktidar-muhalefet arasındaki çatışma olarak açıklanabiliyor.

Çok kabaca tarif etmek gerekirse, her iki ülkede de IŞİD esas oyuncu. Onunla mücadele eden ve sadece mücadele nedeniyle aynı tarafa düşmüş gruplar var; ama onlar da kendi aralarında çatışıyorlar. Irak’taki Şii milisler ile Peşmergeler arasındaki gerilim bu duruma verilebilecek örneklerden sadece  birisi.

Öte yandan, her iki ülkede IŞİD’e karşı mücadele yürüten, bombardımanlar yapan uluslararası bir koalisyon da var. Bunca bombardımana rağmen bir türlü başarı kaydedemeyen koalisyon güçleri, anlaşıldığı kadarıyla sadece bazı yerlerin IŞİD’den temizlenip yerini yerel güçlerin almasını sağlamakla yetiniyor. Tabi bunları yaparken “kurtarmak” istedikleri halkların da bombardımanlarda ölmelerine yol açıyor.

Kürtler, Türkmenler, Ediziler, ılımlı Sünni muhalifler, Şiiler, merkezi ordular, yerel milisler ve koalisyon bombardıman uçakları hep birlikte çatışıp duruyorlar.

IŞİD kime yarıyor?

Bu ortamda tam olarak bilinmeyen ise Bağdat ve Şam yönetimlerinin gerçekten IŞİD ile mücadele etme arzusunda olup olmadıkları. Her iki ülkenin ordusu, “mış” gibi mi yapıyor, yoksa uluslararası alanda kendilerine destek veren güçlerin bilek güreşini kazanmalarını sağlayacak bir katkı mı sağlıyorlar?

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İflas eden tüccar, eski defterleri karıştırırmış 27 Şubat 2019 | 3.625 Okunma Fransa’da Yahudi düşmanlığı 22 Şubat 2019 | 305 Okunma ABD’de Amerikan tipi darbe 20 Şubat 2019 | 2.507 Okunma ABD-Rusya: denetimli gerginlik 15 Şubat 2019 | 4.253 Okunma Oyun kötüyse, rol kapmaya çalışan çok olur 13 Şubat 2019 | 1.583 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar