Gizli görüşme

Geçtiğimiz hafta, Haaretz Gazetesi yaklaşık bir yıl önce yapılmış bir gizli görüşmeyi haber yaptı; İsrail Başbakanı Netanyahu, ABD eski Dışişleri Bakanı Kerry, Ürdün Kralı II....

Geçtiğimiz hafta, Haaretz Gazetesi yaklaşık bir yıl önce yapılmış bir gizli görüşmeyi haber yaptı; İsrail Başbakanı Netanyahu, ABD eski Dışişleri Bakanı Kerry, Ürdün Kralı II. Abdullah ve Mısır Cumhurbaşkanı Sisi Akabe’de bir toplantı yapmışlar.

Gazete, ismini açıklamadığı bir ABD yetkilisinden, ki Obama dönemi yetkilisi olduğunun altı çizilmiş, görüşmelerin içeriği hakkında bilgi de alınmış. Buna göre Obama ABD’si Netanyahu’ya bir barış planı sunmuş. Plan, İsrail’in Arap ülkeleri tarafından bir Yahudi devleti olarak tanınmasını ve Filistinlilerle yeniden görüşmelerin başlamasını öneriyormuş.

Kerry’nin önerdiği planda adı geçen Filistinlilerin hangi Filistinliler olduğu ise, açıklanmamış.

Gelen önerinin bölgede iki devletli bir çözüme işaret ettiğine şüphe bulunmuyor. Hatırlanacağı gibi Obama döneminde ABD’nin İsrail’e yönelik politikası, daha önceki dönemlerden oldukça farklıydı. ABD, İsrail’in hem 1967 sınırlarına dönmesini, hem yeni yerleşimleri durdurmasını hem de Gazze izolasyonunu kaldırması konularında baskı yapıyordu. Bu baskı o kadar artmıştı ki, Kerry İsrail’de en istenmeyen adam ilan edilmişti.

Obama döneminin hasarı

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İflas eden tüccar, eski defterleri karıştırırmış 27 Şubat 2019 | 3.625 Okunma Fransa’da Yahudi düşmanlığı 22 Şubat 2019 | 305 Okunma ABD’de Amerikan tipi darbe 20 Şubat 2019 | 2.507 Okunma ABD-Rusya: denetimli gerginlik 15 Şubat 2019 | 4.253 Okunma Oyun kötüyse, rol kapmaya çalışan çok olur 13 Şubat 2019 | 1.583 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar