Erdoğan’ın Rusya ziyareti neden Almanya’yı ilgilendiriyor?

Cumhurbaşkanı’nın Rusya’ya ziyareti öncesinde yapılan bazı yorumlar, ülkemizde yaşananlar ile küresel güç mücadelesi arasında bir bağlantı olup olmadığını...

Cumhurbaşkanı’nın Rusya’ya ziyareti öncesinde yapılan bazı yorumlar, ülkemizde yaşananlar ile küresel güç mücadelesi arasında bir bağlantı olup olmadığını düşündürüyor.

Kaynağı tam olarak bilinemese de Cumhurbaşkanı’nın yapacağı ziyaretin Almanya’nın “uykularını” kaçırdığı yönünde bazı haberler var. Öncelikle belirtelim, bu türden haberlerin kaynağı genellikle Rusya oluyor ve sanki bu kez de öyle; tabi emin değiliz.

Çok değil, sadece bir kaç ay önce Almanya’da Merkel’in özellikle mülteciler konusundaki politikalarını eleştiren aşırı sağcı kesimleri Rusya’nın desteklediği ileri sürülmüştü. Bu tür iddiada bulunan basın yayın organlarının etkili olanlarının adresi ise Birleşik Krallık olmuştu. O dönemde Birleşik Krallık’ın AB’nin ve özellikle de Almanya’nın göçmen politikasını eleştirdiği bilindiğinden, Almanya üzerinde baskı kurmak için Rusya’nın kullanıldığı yorumları yapılmıştı.

Bu gelişmelerin ardından NATO, Doğu Avrupa’daki askeri varlığını artırma kararı almış ve Merkel de bu durumu Rusya’nın yarattığı güvensizlik ortamına bağlamıştı.

Rusya, dost mu düşman mı?

Rusya Ukrayna’yı ikiye bölüp Kırım’ı işgal edince değil de, Suriye’ye müdahale edince Doğu Avrupa’ya asker yığma kararı alınması ilginç. Bu, Rusya’nın Avrupa’dan çok bazı Avrupa ülkelerinin çıkar alanlarını tehdit ettiği kanaatinin göstergesi. 

Bu gelişmelerin ardından Merkel’in bazı açıklamalarına bakılırsa, aslında NATO’nun adeta Rusya’yı tehdit eder gibi bir tavra girmesinin nedeni Rusya. Yani, Rusya “çanak” tutmasaymış, Almanya NATO kararına direnebilirmiş gibisinden. 

Bu yorumu yapma nedenimiz, Merkel’in küresel güvenliğin önce NATO’dan, ardından NATO-Rusya ilişkilerinin geliştirilmesinden geçtiğini savunması. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İflas eden tüccar, eski defterleri karıştırırmış 27 Şubat 2019 | 3.623 Okunma Fransa’da Yahudi düşmanlığı 22 Şubat 2019 | 305 Okunma ABD’de Amerikan tipi darbe 20 Şubat 2019 | 2.506 Okunma ABD-Rusya: denetimli gerginlik 15 Şubat 2019 | 4.250 Okunma Oyun kötüyse, rol kapmaya çalışan çok olur 13 Şubat 2019 | 1.579 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar