Dünya tersine döndü

Bilinen kavramları hızla sorgulamayı gerektiren bir dönem yaşanıyor. Demokrasi, daha doğrusu liberal demokrasi bile yeniden tanımlanmaya muhtaç hale geldi. Çok değil, 2000’li yılların başında, özellikle de...

Bilinen kavramları hızla sorgulamayı gerektiren bir dönem yaşanıyor. Demokrasi, daha doğrusu liberal demokrasi bile yeniden tanımlanmaya muhtaç hale geldi. Çok değil, 2000’li yılların başında, özellikle de Arap kalkışmaları sırasında halk hareketleri-liberal demokrasi ikilemi tartışılmış, ardından bir dizi ülkede gelişmelerin arka arkaya yaşanmasında sosyal medya-demokrasi ilişkisi üzerinde kafa yorulmuştu.

ABD’deki başkanlık seçim sürecinde, özellikle Trump’ın yöntemi kast edilerek popülizm, toplumsal duyguların kanırtılması üzerine inşa edilen siyaset ile demokrasi kavramları yan yana getirilmiş, sonunda Trump’ın kazanmasıyla da “tvitokrasi” teriminde karar kılınmıştı.

Eskiden hayat kolaydı. Liberal demokrasi, sosyalist demokrasi, gelişmekte olan demokrasi der; bu sınıflara girmeyenleri de demokrasi dışı rejimler olarak tasnif edebilirdik. Oysa bugün tvitokrasi, en gelişmiş demokrasiler için örneğin ABD ve Almanya gibi ülkeler için kullanılabiliyor. Üstelik eskiden demokrasinin türü ile uygulanan ekonomik model arasında bağ kurar ve sebep-sonuç ilişkisini de pek rahat açıklayabilirdik.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İflas eden tüccar, eski defterleri karıştırırmış 27 Şubat 2019 | 3.625 Okunma Fransa’da Yahudi düşmanlığı 22 Şubat 2019 | 305 Okunma ABD’de Amerikan tipi darbe 20 Şubat 2019 | 2.507 Okunma ABD-Rusya: denetimli gerginlik 15 Şubat 2019 | 4.253 Okunma Oyun kötüyse, rol kapmaya çalışan çok olur 13 Şubat 2019 | 1.583 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar