Darbe gerçekleşseydi neler olurdu?

Seçilmiş tüm kişiler bir biçimde yerlerini eli silah tutanlara bırakmaya zorlanırdı. Bu arada halk ayaklanır ve çok daha fazla kan dökülürdü. Değil geçici süreli OHAL, yıllar sürecek bir...

Seçilmiş tüm kişiler bir biçimde yerlerini eli silah tutanlara bırakmaya zorlanırdı. Bu arada halk ayaklanır ve çok daha fazla kan dökülürdü. Değil geçici süreli OHAL, yıllar sürecek bir sıkıyönetim söz konusu olur, ancak toplum böyle bir “sıkıya” gelmek istemeyeceğinden ne yönetim olurdu ne de yaşam.

Söz konusu darbe yönetimini kendisine meşru bir başkaldırış nedeni olarak görecek kesimler daha da cesaretlenirdi. Asker yönetimine karşı çıkmak, dünyanın her yerinde kahramanlık olarak görüleceğinden, muhtemelen en kısa sürede Kürt siyasi hareketi “özerklik” ilan ederdi. Ordu, bununla mücadeleye yönelir ve PKK ile sürdürülen teröre karşı mücadele, Kürt halkına yönelik bir savaşa dönüşürdü. Dolayısıyla ülke bütünlüğü adına yapıldığı ileri sürülen darbe, tam da ülkenin bölünmesine, halkların savaşmasına neden olurdu.

Darbecilerin siyasi referansları arasında Sünni İslam da olduğuna göre, içerideki kaosa Aleviler ve muhtemelen bir süre sonra da sol çevreler dahil olurdu. Darbecilerin ülkeyi yönetmeleri bir yana, kimsenin kimseye güvenmedi bir tuhaf ülke ortaya çıkardı. Tıpkı Suriye, tıpkı Afganistan, hatta tıpkı Irak ve belki biraz Gürcistan veya Ukrayna gibi.

Düşmanlar artar, dostlar azalırdı

Darbe gerçekleşip de bunlar yaşansaydı, belki BM Barış Gücü ya da NATO birlikleri müdahale eder, olmadı ABD bir koalisyon kuruverir ve Irak’a yaptığı gibi bir “yardım” yapardı. Sonuçta, ya ülke iç savaş yaşar ve bölünürdü; ya da öyle ya da böyle bir işgale uğrardı.

İşler bu noktaya varsaydı, belki Rusya da Esad rejimine yardıma gittiği gibi, duruma el atar ama farklı olarak anti-darbecilere destek vermeye uğraşırdı. Bu desteği İskenderun Limanı’ndan vermeye kalkarsa, Türk Boğazlarında da muhtemelen epeyce hareketlilik olur, dost ve müttefik ülkeler Türkiye’nin kendi güvenliğini sağlayamadığı için Rusya, İran ve terör üreten yerlere karşı zayıf düştüğünü ileri sürerek kendi işlerini kendileri görmeye kalkarlardı. Bir anda nereden geldiği belli olmayan yabancı üniformalıları görür, bunların hangi üslerde konuşlandıklarını merak eder hale gelirdik.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İflas eden tüccar, eski defterleri karıştırırmış 27 Şubat 2019 | 3.625 Okunma Fransa’da Yahudi düşmanlığı 22 Şubat 2019 | 305 Okunma ABD’de Amerikan tipi darbe 20 Şubat 2019 | 2.507 Okunma ABD-Rusya: denetimli gerginlik 15 Şubat 2019 | 4.253 Okunma Oyun kötüyse, rol kapmaya çalışan çok olur 13 Şubat 2019 | 1.583 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar