DAEŞ’in eylem ihtimali

Emniyet birimleri, 19 Mayıs’ta 81 ilde muhtemel DAEŞ saldırısı uyarısında bulundu. Mutlaka güçlü istihbarat alınmış, bilgiler defalarca kontrol edilmiş, ondan sonra kamuoyuna açıklama...

Emniyet birimleri, 19 Mayıs’ta 81 ilde muhtemel DAEŞ saldırısı uyarısında bulundu. Mutlaka güçlü istihbarat alınmış, bilgiler defalarca kontrol edilmiş, ondan sonra kamuoyuna açıklama yapılmıştır.

DAEŞ’in eylem için Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı’nı seçmesinin nedeni, büyük bir olasılıkla bayramın Atatürk’ü Anma kısmıyla ilgisi vardır; zira gençlik ve spor bayramı DAEŞ’in ideolojik hedefleri açısından bir anlam ifade etmez. DAEŞ’in hedefe koyduğu, Atatürk ile simgelenen cumhuriyet değerleri. Ayrıca resmi ve sivil ekiplerin, gençlerin, ailelerin topluca anma alanlarına toplanacak olmaları, DAEŞ’in toplu katliam stratejisi için son derece uygun.

Güvenlik birimlerinden verilen bilgilere göre, bir kaç gün önce 10 DAEŞ’li Türkiye’ye giriş yapmış. Ayrıca 19 Mayıs’ta içinde Anıtkabir’in de bulunduğu en az 10 önemli hedefe eylem hazırlığından şüphe ediliyormuş.

Keşke teröristler eylem şüphesi aşamasında engellenebilse. Her ne kadar AB’nin terörist tanımı eylemi yapan kişileri ya da bizzat patlayıcıyı hazırlarken yakalanan kişiyi terörist saysa da, Türkiye şüphe üzerinden karşı önlem alabilir; mevzuatı uygun.

Güvensizlik yaratmak

Anıtkabir’in hedef alınacağı iddiasının ise, farklı biçimlerde terör yaratma ve terörün esas hedefi bakımından bazı ip uçları bulunuyor. Birincisi, çok sayıda insanın teröre maruz kalma riskiyle ilgili. Can korkusuyla bir çok kişi Anıtkabir’e gitmesin, Cumhuriyete dair Anma ve Kutlama yapmasın isteniyor olabilir. Sönük geçecek kutlamaların hükümetin beklentileriyle uyumlu olduğunu ileri sürecek çok kişi çıkabilir; dolayısıyla bu ihtimalin bir ucunun hükümete değeceği öngörülebilir.

İkinci olarak, çok sayıda kişinin bu tehdide rağmen Anıtkabir’e giderek DAEŞ’e meydan okuyan bir tutum sergilemesi teşvik ediliyor olabilir. Eğer böyle bir teşvik varsa, Anıtkabir’e gidecek insanların DAEŞ üzerinden radikal İslam’a da tepki göstermesi bekleniyordur. Gayet tabi böyle bir beklentinin arkasında, hükümetin Suriye politikasının eleştirilmesi, hükümetin bu tür yapılara göz yuman bir tutum içinde olduğunun dillendirmesi ve daha önceki eylemlerin sorumlusu DAEŞ’lilerin bulunamaması konuları da vardır. Kısacası bu olasılığın da ucu hükümete değecektir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İflas eden tüccar, eski defterleri karıştırırmış 27 Şubat 2019 | 3.623 Okunma Fransa’da Yahudi düşmanlığı 22 Şubat 2019 | 305 Okunma ABD’de Amerikan tipi darbe 20 Şubat 2019 | 2.506 Okunma ABD-Rusya: denetimli gerginlik 15 Şubat 2019 | 4.250 Okunma Oyun kötüyse, rol kapmaya çalışan çok olur 13 Şubat 2019 | 1.580 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar