DAEŞ füzeleri

Son üç ayda Kilis’e otuzdan fazla füze, yüzlerce de mermi atıldı; bu saldırılarda yedi kişi hayatını kaybetti, birçok kişi yaralandı. DAEŞ, Türkiye sınırına yakın bölgeleri her ele...

Son üç ayda Kilis’e otuzdan fazla füze, yüzlerce de mermi atıldı; bu saldırılarda yedi kişi hayatını kaybetti, birçok kişi yaralandı.

DAEŞ, Türkiye sınırına yakın bölgeleri her ele geçirdiğinde silahlarının birazını da Türkiye’ye çeviriyor. Rastgele yollanan füzelerin ilk geldiği dönemde, bunların ÖSO ile mücadele sırasında rotasını şaşıran füzeler olduğu varsayımıyla “düşme” sözü kullanılıyordu. Bugün artık füzelerin düştüğünü değil, atıldığını söylemek durumundayız.

Her ne kadar çok belirli bir hedefe yönelik füzeler olduğu söylenemese de, sonuç itibarıyla şehri hedef alan ve menzili yettiği ölçüde sivillere zarar verme amacı taşıyan bir saldırı söz konusu. Yaklaşık iki kilometre çapı olan bir alanda etkili olan bu füzeler, kolay taşınabilir ve atış yaptıktan sonra hemen başka yere taşınabilir aygıtlarla atılıyormuş; söylenen bu. Hedef sabit olmayınca, füze ateşlendikten sonra bunun bertaraf edilmesini sağlayacak karşı vuruşun hedefi tutturması zor oluyormuş. Tam bir vur kaç eylemi ve bu haliyle de Türkiye’ye yönelik saldırılar yapıldığı çok açık.

Amaç müdahaleye zorlamak değil

DAEŞ’in şehirlerde düzenlediği büyük terör eylemleri, Türkiye’yi DAEŞ’le mücadeleye davet eden, bu örgütün saldırdığı diğer devletlerle Türkiye’yi aynı safa iten, Türkiye ile Avrupa ülkelerini işbirliğine zorlayan bir ortam yaratmaya yönetmelikti. Tam olarak örgütün amacı bu muydu bilinmez, ancak yarattığı etki bu yönde sonuçları zorladı.

Kilis sınırından yapılan saldırıların ise Türkiye’nin doğrudan global dış ilişkilerini etkilemeye yönelik gibi gözükmüyor. Bu saldırılar daha çok bölgesel nitelikte gibi.

Sınırlarının dışından bir ülkeye füze atılması, esasen savaş sebebidir. DAEŞ bu saldırılarıyla Türkiye’yi Suriye topraklarına sokmaya çalışıyor desek, Türkiye’nin bu türden bir davete icabet etmek için çok fazla tahrikle karşılaştığını ve Suriye topraklarına girmeme kararlılığını defalarca gösterdiğini hatırlamamız gerekir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İflas eden tüccar, eski defterleri karıştırırmış 27 Şubat 2019 | 3.625 Okunma Fransa’da Yahudi düşmanlığı 22 Şubat 2019 | 305 Okunma ABD’de Amerikan tipi darbe 20 Şubat 2019 | 2.507 Okunma ABD-Rusya: denetimli gerginlik 15 Şubat 2019 | 4.253 Okunma Oyun kötüyse, rol kapmaya çalışan çok olur 13 Şubat 2019 | 1.583 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar