Cenevre Masası

Savaşın her türü, bir düzeni, sistemi ya da rejimi değiştirme amacı taşır. Çatışmalar, eski sistemin yıkılmasını sağlarken yeni olan ancak masada kurulur. Dolayısıyla savaş, aslında...

Savaşın her türü, bir düzeni, sistemi ya da rejimi değiştirme amacı taşır. Çatışmalar, eski sistemin yıkılmasını sağlarken yeni olan ancak masada kurulur. Dolayısıyla savaş, aslında masada kimin olacağını ya da kimlerin olmayacağını belirleyen bir süreç olarak da tarif edilebilir.

Suriye savaşında da bugün masa aşamasına gelindi. Madem sonunda görüşmelerle yeni bir sistem kurulacaktı, neden bunca insan öldü, milyonlar yerinden edildi diye sormak mümkün. Anlaşıldığı kadarıyla savaşın bu denli uzun sürmesinin en önemli nedeni, önce Suriye krizinin oyuncularının değişmesi, sonra da bunlardan hangilerinin masada yer alacağının belirsiz kalması.

Krizin en başında, savaşın doğrudan oyuncuları Esad rejimi ve muhalifler; dolaylı oyuncuları ise Türkiye ve İran idi. Ardından DAEŞ sayesinde oyuncu sayısı arttı. Doğrudan savaşanlara DAEŞ, PYD gibi kuruluşlar dahil oldu; sonra bölge dışından olaya katılan DAEŞ’le mücadele ittifakı ile sayı daha da çoğaldı. Son aşamada ise oyuna Rusya girdi.

Sonunda adeta Suriye’yi işgal eden Rusya, masanın bir ucuna oturacak ABD’nin tam karşısında, diğer uçta, kendisi için bir sandalye konulmasını sağlamış oldu.

‘İstenmeyenler’ farklı

Rusya’nın Suriye’de söz sahibi olmayı başarmasından sonra, BM çerçevesinde bu ülkenin geleceğine dair bir yol haritası saptandı; buna göre Esad ile muhaliflerin öncelikle aynı masaya oturup bir sonraki evrede iktidarı nasıl paylaşacaklarını görüşmeleri gerekiyordu.

Bir tür ateşkes anlamına da gelecek bu ilk adımda bile bir dizi sorun çıkacağı önceden belliydi; ki öyle oldu. Sorun, Suriye oyununa dahil olan her oyuncunun “dost” ve “düşman” tanımlarının birbirini tutmamasında.

Rusya öncelikli düşman olarak ÖSO’yu, ABD ise DAEŞ’i görüyor. Esad için düşman ÖSO ile DAEŞ ve muhtemelen Türkiye; Türkiye için DAEŞ, PYD ve Esad rejimi. İran için ise DAEŞ ve ÖSO öncelikli düşman gibi gözükse de muhtemelen listesinde Türkiye de bulunuyor.

Rusya ve ABD, meselenin Esad ile çözüleceğini düşünüyor; Esad’ın akıbeti konusunda da “bakarız” siyaseti uyguluyorlar. İran Esad’ın kalıcı olmasını, Türkiye ise gidici olmasını tercih ediyor. Rusya ve ABD, PYD’nin masada olmasında ısrar ediyor, Türkiye ise masada PYD’nin değil Türkmenlerin olmasını istiyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İflas eden tüccar, eski defterleri karıştırırmış 27 Şubat 2019 | 3.625 Okunma Fransa’da Yahudi düşmanlığı 22 Şubat 2019 | 305 Okunma ABD’de Amerikan tipi darbe 20 Şubat 2019 | 2.507 Okunma ABD-Rusya: denetimli gerginlik 15 Şubat 2019 | 4.253 Okunma Oyun kötüyse, rol kapmaya çalışan çok olur 13 Şubat 2019 | 1.583 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar