Bursa ve Antep eylemleri

Geçtiğimiz hafta dikkat çekici iki olay oldu. Bunlar, birisi Bursa’da diğeri Gaziantep’te yaşanan terör eylemleriydi. İçişleri Bakanı Efkan Ala’nın yaptığı açıklamaya göre, Bursa...

Geçtiğimiz hafta dikkat çekici iki olay oldu. Bunlar, birisi Bursa’da diğeri Gaziantep’te yaşanan terör eylemleriydi. İçişleri Bakanı Efkan Ala’nın yaptığı açıklamaya göre, Bursa saldırısını yapanın PKK, Gaziantep saldırısını yapanın da DAEŞ bağlantısı bulunuyor.

Bakanlıktan yapılan bu açıklamada dikkat çekici bir ayrıntı var ki, o da eylemleri yapanların, adı geçen terör örgütleri ile “bağlantılı” olduklarının ifade edilmesi. Bu, PKK ve DAEŞ’in çeşitli kollara ayrılarak eylem yapan şubeleri olduğunu ima ediyor. Dolayısıyla belki de DAEŞ ve PKK’dan söz ederken bunların tek ve homojen birer örgüt oldukları varsayımından hareket etmemek gerekiyor.

Eğer terör örgütleri bir tür “salkımlaşmış” örgütsel yapıda iseler, terörle mücadelede önemli zorluklar söz konusu demektir. Zira, hücre ya da ana örgütle bugün birlikte davranan diğer yapıların, her durumda örgüt liderlerinin nihai amaçlarına bağlı kalarak eylem yapmama ihtimalleri bulunur. Öte yandan bir hücre ya da yavru örgütün bertaraf edilmesi, PKK ya da DAEŞ’in geriletilmesine de yol açmayabilir. Hele ki örgütler, kesişen kümeler gibi örgütlenmişlerse, bunların odağına yönelik mücadelede başarı şansı daha da düşük olur.

Yarattıkları etkiler

Adı geçen örgütlerin örgütlenme ve faaliyet yapılarını değiştirip değiştirmedikleri meselesinin yanı sıra, bir de eylemlerinin birbirini tamamlayıcı nitelikte olması dikkat çekici.

Her iki örgüt de, öncelikle bölge hakimiyeti derdinde. Hakimiyet alanı olarak seçtikleri bölgeler, Türkiye’nin sınır hatları. Yine her iki örgüt bu alanlarda önce Türkiye’nin merkezi iktidarını ve güvenlik güçlerini etkisiz kılma faaliyeti sürdürüyorlar, sonra terörle mücadele çerçevesinde Türkiye’nin söz konusu bölgelerde güvenlik operasyonlarını artırmasını teşvik ediyorlar. Yine her iki örgüt, Türkiye’nin öncelikle Suriye, ardından Irak politikasını şekillendirme baskısı yapıyor; bu çerçevede de Türkiye’nin hem ABD hem Rusya hem de AB ile ilişkilerinde rol oynuyor.

Bu tür çakışmalar iki örgütün aynı amaçlar çerçevesinde eylemler yaptıkları sonucunu çıkarmaz. Ancak ortada tuhaf bazı tekrarlar olunca, birbirlerinin eylemlerini çok yakından izledikleri söylenebilir. Hal böyle olunca da, nihai aşamada Türkiye üzerinde yarattıkları baskılar aynı kapıya çıkıyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İflas eden tüccar, eski defterleri karıştırırmış 27 Şubat 2019 | 3.625 Okunma Fransa’da Yahudi düşmanlığı 22 Şubat 2019 | 305 Okunma ABD’de Amerikan tipi darbe 20 Şubat 2019 | 2.507 Okunma ABD-Rusya: denetimli gerginlik 15 Şubat 2019 | 4.253 Okunma Oyun kötüyse, rol kapmaya çalışan çok olur 13 Şubat 2019 | 1.583 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar