Bir nikah, bir cenaze

ABD, 54 yıl önce Küba ile diplomatik ilişkilerini kesmiş, yarım asır boyunca yakınındaki bu küçücük ada devletine ambargolar uygulamış, Sovyetler Birliği’nin Truva Atı muamelesi...

ABD, 54 yıl önce Küba ile diplomatik ilişkilerini kesmiş, yarım asır boyunca yakınındaki bu küçücük ada devletine ambargolar uygulamış, Sovyetler Birliği’nin Truva Atı muamelesi yapmıştı.

Söz konusu yıllar boyunca karşılıklı tüm açıklamalar, iki devlet arasındaki düşmanlığın sürdüğünü göstermiş olmakla birlikte, Küba yönetimi ABD toprağı sayılan Guantanamo askeri üssünün tüm elektrik ve su gibi alt yapı ihtiyaçlarını karşılamaktan imtina etmemişti. Hem ABD ile küs olup hem de Guantanamo gibi mimli bir üssün ülkede kalması nasıl sağlanmış, orası ayrı. Ancak anlaşıldığı kadarıyla bu garip günler geride kaldı.

Orta ve Güney Amerika’dan 35 devletin katılımıyla Panama’da gerçekleşen zirvede, Küba ve ABD liderleri ambargoların gevşetilmesi konusunda tarihi bir uzlaşıya imza attılar. Obama yönetimi ilk girişimi iki yıl önce Nelson Mandela’nın cenazesi için gittiği Güney Afrika’da başlatmıştı. Bu, “sistem karşıtları”nın yanında yer alan bir ABD portresi çizmek için de uygun bir zemin olmuş, Aralık 2014’te de iki ülke lideri eş zamanlı olarak ilişkileri “normalleşmek” istediklerini beyan etmişlerdi.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İflas eden tüccar, eski defterleri karıştırırmış 27 Şubat 2019 | 3.625 Okunma Fransa’da Yahudi düşmanlığı 22 Şubat 2019 | 305 Okunma ABD’de Amerikan tipi darbe 20 Şubat 2019 | 2.507 Okunma ABD-Rusya: denetimli gerginlik 15 Şubat 2019 | 4.253 Okunma Oyun kötüyse, rol kapmaya çalışan çok olur 13 Şubat 2019 | 1.583 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar