ABD’nin NATO’ya gözdağı

ABD’nin yeni Savunma Bakanı Orgeneral James Mattis, Irak işgali sırasında Amerikan askerlerine “kibar ve profesyonel olun, ama herkesi öldürmeye de hazır olun” sözleriyle tanınan birisi. “Deli Köpek” lakaplı...

ABD’nin yeni Savunma Bakanı Orgeneral James Mattis, Irak işgali sırasında Amerikan askerlerine “kibar ve profesyonel olun, ama herkesi öldürmeye de hazır olun” sözleriyle tanınan birisi. “Deli Köpek” lakaplı Mattis, Trump hükümeti adına katıldığı ilk NATO Savunma Bakanları Konferansı’nda dikkat edilmesi gereken imalarda bulundu.

Konu NATO, ama daha çok Avrupa ile ilgili. Mattis, “Amerikalılar, sizin çocuklarınız için sizden daha fazla çaba göstermeyecek” diyerek Avrupalı müttefiklerinin savunma konusunda daha fazla sorumluluk üstlenmeleri gerektiğini söyledi. Bu çerçevede NATO üyesi ülkelerin GSYİH’nın %2’si oranında savunma bütçelerini artıracakları sözü verdiklerini ancak bu sözün tutulmadığını hatırlattı. Ayrıca, “Batı” değerlerini savunmanın sadece ABD’nin işi olmadığını, Avrupa’nın değerlerini, güvenliğini ve varlığını korumak istiyorsa, kesenin ağızını açması gerektiğini vurguladı.

Maliyet sorunu

Şimdiye dek, 28 üye ülkeden sadece beş tanesi, ABD, Birleşik Krallık, Estonya, Polonya ve Yunanistan bu sözü tuttu. ABD zaten NATO’nun büyük çaplı yükünü sırtlayan ülke; Birleşik Krallık ise AB’den ayrılma süreci çerçevesinde Avrupa güvenliğinde eskisi kadar kendisini sorumlu görmeyen bir aşamada. Estonya ve Polonya, Rusya korkusuyla savunma bütçelerini artırmış durumdalar; Yunanistan ise irrasyonel biçimde artırdığı savunma harcamalarının bedelini, ekonomik krizle ödeyen bir üye.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İflas eden tüccar, eski defterleri karıştırırmış 27 Şubat 2019 | 3.623 Okunma Fransa’da Yahudi düşmanlığı 22 Şubat 2019 | 305 Okunma ABD’de Amerikan tipi darbe 20 Şubat 2019 | 2.506 Okunma ABD-Rusya: denetimli gerginlik 15 Şubat 2019 | 4.250 Okunma Oyun kötüyse, rol kapmaya çalışan çok olur 13 Şubat 2019 | 1.579 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar