ABD ısrarcılığının olası arka planı

Terör örgütü DEAŞ’a karşı mücadele veren devletlerin bir yandan işbirliği yapıp bir yandan da aralarındaki rekabeti sürdürdüklerine şüphe bulunmuyor. Bununla birlikte Irak’ta Başika ile...

Terör örgütü DEAŞ’a karşı mücadele veren devletlerin bir yandan işbirliği yapıp bir yandan da aralarındaki rekabeti sürdürdüklerine şüphe bulunmuyor. Bununla birlikte Irak’ta Başika ile Suriye’de Rakka’nın DEAŞ’tan temizlenmesi konusunda taraflar anlaşmış gözüküyorlar.

Tarafların anlaştığı konu, her iki bölgede de “sahayı temizleme” mücadelesinin ağırlıklı olarak Peşmergeler ile PYD-YPG tarafından sürdürülmesi. Anlaşan taraflar ise ABD, Rusya ve Suriye yönetimleri. Bağdat yönetimi bu uzlaşıyı ABD baskısıyla mecburen kabulleniyor, İran temkinli davranıyor, Türkiye ise son derece şüpheli yaklaşıyor.

Söz konusu koşullarda silahlı Kürt gruplarının mıntıka temizliği temel tartışma konusu değil; anlaşmazlık DEAŞ’tan temizlenen alanların Irak ve Suriye’yi birbirine bağlayan bir Kürt yönetim bölgesine dönüşmesi. Buna Erbil yönetimi ile Türkiye’nin kesin itirazları var, muhtemelen Bağdat ve Şam yönetimlerinin razı olma ihtimalleri söz konusu. Bilinmeyen ise bu olasılığa ABD ile Rusya’nın nasıl yaklaştıkları.

Türkiye’den bakıldığında, sanki Rusya Türkiye’nin tezlerini destekliyor da, ABD yakın müttefiki dediği Türkiye’nin tezlerini dikkate almıyor gibi.

YPG’yi dönüştürme

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İflas eden tüccar, eski defterleri karıştırırmış 27 Şubat 2019 | 3.623 Okunma Fransa’da Yahudi düşmanlığı 22 Şubat 2019 | 305 Okunma ABD’de Amerikan tipi darbe 20 Şubat 2019 | 2.506 Okunma ABD-Rusya: denetimli gerginlik 15 Şubat 2019 | 4.250 Okunma Oyun kötüyse, rol kapmaya çalışan çok olur 13 Şubat 2019 | 1.579 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar