AB neden güvenlik ve savunma ihtiyacında?

Almanya, Fransa, İtalya ve İspanya AB zirvesi öncesi bir araya gelip hazırlık toplantısı yaptılar. Toplantı sonrası yapılan açıklamalara bakılırsa, AB kendi geleceğinden epeyce endişeli. Dört ülkenin...

Almanya, Fransa, İtalya ve İspanya AB zirvesi öncesi bir araya gelip hazırlık toplantısı yaptılar. Toplantı sonrası yapılan açıklamalara bakılırsa, AB kendi geleceğinden epeyce endişeli. Dört ülkenin ortak düşüncesi, AB ülkelerinin birbirlerine daha fazla kenetlenmemesi halinde merkezkaç eğilimlerin artacağı yönünde.

AB üyelerinin işbirliklerini daha da arttırabilecekleri fazla alan yok aslında, zira ortaklık alanları epeyce fazla. Sorunlardan biri, AB üyelerinin ortak güvenlik ve savunma politikasının uygulamaya girmemiş, Avro’nun yaratılmasında olduğu gibi ortaklığın ileri aşamasına dair bir karineye dönüşmemiş olması.

Güvenlik ve savunma dendiğinde, üye devletlerin en önemli egemenlik haklarından söz edilmiş olur. Bu alanda bir bütünleşmeye gidildiğinde tüm üye devletlerin ortak bir güvenlik tehdidi saptadığı, savunma konusunda da bu yüksek maliyetli alanda kaynaklarını ortaklaştıracakları varsayılır. Ortak bir ordu oluşturmaya kadar varan bu süreç, bütünleşmenin en üst aşaması olarak görülür.

Düşman kim?

AB’nin ortak güvenlik ve savunma politikasını etkin hale getirmesi, hatta bir ordu kuracak fedakarlığa gidebilmesi için öncelikle bu savunmayı kime ya da neye karşı yapacağına karar vermesi gerekir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İflas eden tüccar, eski defterleri karıştırırmış 27 Şubat 2019 | 3.623 Okunma Fransa’da Yahudi düşmanlığı 22 Şubat 2019 | 305 Okunma ABD’de Amerikan tipi darbe 20 Şubat 2019 | 2.506 Okunma ABD-Rusya: denetimli gerginlik 15 Şubat 2019 | 4.250 Okunma Oyun kötüyse, rol kapmaya çalışan çok olur 13 Şubat 2019 | 1.579 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar