Prens Selman, Suudilerin ‘son kralı’ mı olacak?

Saudi Aramco'ya yönelik saldırı ABD'nin Suudi Arabistan merkezli yeni Ortadoğu politikasının zayıflığını bir kez daha gözler önüne serdi.

İlk olarak dünya, ABD ve Avrupalıların Suudilere 1970'lerden bu yana sattığı trilyon dolarlık savunma sistemlerinin on bin dolarlık SİHA'lar karşısında işlevsiz kaldığını gördü.
Arabistan'da tam 6 tane Patriot savunma sistemi var. Bunlara geçen yıl Ürdün, Kuveyt ve Bahreyn'den alınıp Suudi Arabistan'a nakledilen 3 Patriot sistemini de ekleyince sayı 9'a çıkıyor. Bir o kadar da Alman, Fransız ve İngiliz menşeli donanım mevcut. Örneğin dünyanın en büyük rafinerisi konumundaki Bekik'i koruyan Amerikan Patriot ve Alman Skyguard sistemi, SİHA'ları sadece seyretmekle kaldı, radar sistemleri harekete bile geçemedi.
Çünkü savaş uçaklarına göre ayarlanan sistem, gelen füze ve SİHA'ları tespit ettikten 30 veya 50 dakika sonra harekete geçebiliyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İran nereden ve nasıl saldıracak? 14 Nisan 2024 | 97 Okunma Gazze’nin üç atlısı 11 Nisan 2024 | 84 Okunma Yahudi sorunundan ‘İsrailfobya’ya doğru 07 Nisan 2024 | 68 Okunma ABD, İsrail’de rejim değişikliği mi istiyor! 04 Nisan 2024 | 352 Okunma Ulusal ve küresel siyasette ‘İstanbul faktörü’ 31 Mart 2024 | 74 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar