Kissinger’ın Türkiye kâbusu

Bir zamanlar dünyanın hâkimi olan 'süper güç ABD' şimdi hafakanlar içinde. Her projesi birer trajediye dönüşüyor. Bir anlamda Amerikalı diplomat/stratejist Henry Kissinger'ın (94) korktuğu başına geldi. II....

Bir zamanlar dünyanın hâkimi olan 'süper güç ABD' şimdi hafakanlar içinde. Her projesi birer trajediye dönüşüyor. Bir anlamda Amerikalı diplomat/stratejist Henry Kissinger'ın (94) korktuğu başına geldi.
II. Dünya Savaşı'ndan sonra Franklin Roosevelt'in ABD, İngiltere, SSCB ve Çin dörtlüsünün yeryüzünü idare etmesini öngören 'Four Policemen/Dört Jandarma' doktrininin fanatik savunucularından Kissinger'a göre en ölümcül tehlike diğer başkentlerin Washington karşıtı bir safta buluşmasıydı.
Artık bilmeyen kalmadı. Avrupa ve Asya'daki Amerikan ittifak sisteminin temeli Japonya, Hindistan, Pakistan, Türkiye ve İran üzerinden Çin ile Rusya'nın kuşatılmasına ve bu aktörlerin 'güç dengesi' adı altında birbirlerine karşı rakip olarak konumlandırılmasına dayanır.
Ne var ki Kissinger'ın Rusya, Çin ve Türkiye arasındaki yakınlaşmayı önlemeye yönelik stratejisi 2000'lerden sonra çöktü.
Hatta dünya öyle dönüştü ki Ortadoğu ve Afrika'da Batı yanlısı rejimler bile ABD yönetiminden hızla uzaklaşmaya başladı.
Çoğu analizci bu tabloyu 'ABD'nin hegemonik ölümü' diye niteliyor.

***

ABD ile dünyanın geri kalanı arasındaki karşılıklı güven Soğuk Savaş'ın resmen bittiği 3 Aralık 1989'dan bu yana dibe vurmuş durumda. İşbirliğinin yerini her şeyin bir silah olarak kullanılabileceği 'hibrid savaşlar' aldı.
Çünkü Amerikan yönetimi ile Rusya, Çin ve Türkiye arasında 1989'dan sonra hiç bir önemli konuda veya sorunda bir çözüme ulaşılamadı. Türkiye, Rusya ve Çin 2000'lerden sonra mecburen neo-revizyonist bir siyasete doğru evrildi.
Yani uluslararası normlara sadık kalarak ABD'nin emperyal siyasetine karşı çıktılar. İlk olarak Rusya, Soğuk Savaş sonrası 'Büyük Batı ailesine' katılma projesinden vazgeçti. Tıpkı Türkiye'nin Avrupa yolculuğunda frene basarak 2007'den sonra direksiyonu dünyanın diğer bölgelerine çevirmesi gibi.

***

Rusya, 'Büyük Batı' yerine diğer bölge aktörleriyle 'Büyük Avrasya' ittifakına yöneldi. ABD bu büyük ittifakı önlemek için her ülkeye ayrı ayrı elma şekerleri uzattı. Ancak başarılı olamadı. Ne Rusya ne Çin ne de Türkiye aralarındaki ittifakı ABD lehine bozmaya yanaştı.
Fakat Amerikan yönetimi hala tek kutuplu dünya refleksiyle hareket edip terör örgütlerinden medet umuyor.
ABD'nin hazin sonunu gören akademisyen John Dunn, Mart 2015'te çıkan "Breaking Democracy's Spell/ 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
‘Putin kasırgası’ 28 Mart 2024 | 5 Okunma Putin, Batı’nın ‘DEAŞ teranesi’ni çökertti 24 Mart 2024 | 663 Okunma İsrail’i bekleyen son 21 Mart 2024 | 391 Okunma Kuzey Amerika’nın yeniden dirilişi 17 Mart 2024 | 92 Okunma Dış politikada yeni paradigma 14 Mart 2024 | 163 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar