Javankalar’ın yeni Türkiye stratejisi

2013'ten bu yana Türkiye'ye ayar vermeye çalışan darbeci küresel lobi, liberal müdahaleciliğe direnen ABD Başkanı Donald Trump'ı yedi ayda 'hizaya getirmeyi' başardı. Sırf bu vakıa bile Anadolu direnişinin nasıl...

2013'ten bu yana Türkiye'ye ayar vermeye çalışan darbeci küresel lobi, liberal müdahaleciliğe direnen ABD Başkanı Donald Trump'ı yedi ayda 'hizaya getirmeyi' başardı. Sırf bu vakıa bile Anadolu direnişinin nasıl tarihi bir mukavemet ve mahiyete sahip olduğunu göstermeye yeter. Hele de Gezi ve 15 Temmuz arasındaki konjonktürü göz önüne alırsak.
Dört yıldır her yolu denedikleri halde Türkiye'ye diş geçiremeyenler Trump'ı kolayca alt etti. Üstelik Trump'ın silah endüstrisini 500 milyar dolara yakın Körfez rüşvetiyle beslemesine rağmen.

***

Pentagon, CIA, kartel medyası, Kongre ve Silikon Vadisi'nden oluşan kuzeyliler, Trump ile temsil edilen güneylileri darmadağın etti.
Charlottesville'deki neo-nazi operasyonunu devreye sokan savaş lobisi, 'Javanka' denilen Trump'ın damadı Jared Kushner ile kızı Ivanka Trump'ı da yanlarına alarak sonuca ulaştı.
İçeriden baskı olmasaydı Trump belki de onu 'Prensliğe' taşıyan ABD'nin çağdaş Makyavel'i Steve Bannon'ı kolay kolay kurban vermezdi.
Trump'a zafer kazandıran baş stratejist Bannon'ın gitmesiyle meydan, 'The Axis of Adults/ Olgunlar Ekseni' denilen asker ve Yahudi kökenli küreselci Sorosçulara kaldı.

***

Ortaya çıkan tablo bize 'II.
Amerikan İç Savaşı'nı da kuzeylilerin kazandığını gösteriyor.
1861'de başlayan birinci iç savaş 1865'te Güney ordusu komutanı General Lee'nin teslim olmasıyla bitmişti.
Trump'ın iktidara gelişini güneyin ikinci isyanı diye niteleyen çoğu kesim yedi ay sonra gelen ani mağlubiyetin şaşkınlığı içinde. Bannon, "Savaştığımız ve kazandığımız Trump başkanlığı sona erdi" itirafında bulundu zaten. En büyük darbeyi de kuşkusuz 'Rust Belt/ Paslı Kuşak' diye isimlendirilen güney eyaletleri aldı.
Güneydeki demir-çelik, inşaat, endüstriyel makine ve otomotiv sektörlerindeki çalışanlar 'corporate Amerika'nın/ vahşi kapitalistlerin' kaderine terk edilecek.
Özellikle geleneksel olarak Demokratların kazandığı Wisconsin, Michigan ve Ohio gibi eyaletler Trump'a zaferi getirmişti.
Ayrıca güney eyaletleri ABD'nin asker kaynağıdır da... Fakat artık savaşmaktan bıkmışlar ve bu yüzden dış politikada maceraya karşılar.
Trump'ın kendisi de işgallere karşı bir isim. İnşaatçı olmasına rağmen 'ulus inşası projesi'nden hiç hazzetmeyen Trump, kampanyasında rakibi Hillary'yi boşuna 'trigger happy/ eli tetikte olmaktan mutlu biri' diye tanımlamamıştı.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
‘Putin kasırgası’ 28 Mart 2024 | 231 Okunma Putin, Batı’nın ‘DEAŞ teranesi’ni çökertti 24 Mart 2024 | 665 Okunma İsrail’i bekleyen son 21 Mart 2024 | 391 Okunma Kuzey Amerika’nın yeniden dirilişi 17 Mart 2024 | 92 Okunma Dış politikada yeni paradigma 14 Mart 2024 | 163 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar