Amerika’nın ‘hegemonik ölümü’

Ortadoğu'da başını Rusya ve ABD'nin çektiği yeni bir evreye, farklı ittifaklar ağına ve real-politik ilişkiler sürecine giriyoruz. Bütün değerlerini çiğneyen Atlantik bloğu, yeni dönemde darbecilikten...

Ortadoğu'da başını Rusya ve ABD'nin çektiği yeni bir evreye, farklı ittifaklar ağına ve real-politik ilişkiler sürecine giriyoruz.
Bütün değerlerini çiğneyen Atlantik bloğu, yeni dönemde darbecilikten iç savaşlara, ambargolardan mali operasyonlara, terör örgütlerinden diplomatik suikastlara kadar hemen her tür kirli tezgâhı devlet politikasına dönüştürmüş halde.
Irak'ın kuzeyindeki referandumdan sonra bu kez Suriye'nin Rakka kentinde ABD sponsorluğundaki 'algıların stratejik manipülasyonu' gösterisini izledik.
Rakka'da terör örgütüyle sergilenen birliktelik 'medeni' ABD'nin vahşi yüzünü bütün çıplaklığıyla ortaya çıkardı.
CNN gibi Amerikan kartel medyası da Rakka'da Öcalan posterleriyle geçit töreni yapan YPG'li teröristlere güzellemeler düzdü.
CNN'e konuşan kadın militanlar, "Biz sadece DEAŞ'a karşı değil Öcalan'ın özgürlüğü için de savaşıyoruz" diyerek gözdağı verdi.

***

Gezi'den bu yana Türkiye ile savaşan Atlantik, 15 Temmuz darbe girişiminden sonra artık açık oynuyor.
Atlantik'in AB kanadındaki savrulma artarken ABD ve Türkiye arasındaki çatışma ise giderek kızışıyor.
Özellikle Rusya ile S-400 sözleşmesi ve İran ile girilen yeni süreç, 'game changer/oyun değiştirici' bir adım olarak görülüyor.
NATO üyesi Türkiye, darbecilere kol kanat geren müttefiki Batı'ya karşı güvenliğini Rus silahları ve Fars dostluğuyla sağlıyor. Tablo bu kadar ironik!

***

Mevcut dünya sisteminde ittifaklar ve ilkeler alt üst olmuş durumda.
Sadece Türkiye'ye karşı değil dünyada da Washington'ın jeo-politik darboğazı her geçen gün derinleşiyor.
Ortadoğu, Asya ve Avrupa'daki Amerikan güvenlik sistemi kökten sarsıldı.
R. Waldo Emerson, J. R. Lowell ve T. Parker gibi düşünürlerin kurduğu 160 yıllık 'The Atlantic' dergisi son sayısında "ABD düşüncesi ölüyor mu?" diye boşuna manşet atmadı.
Gerçekten de ABD son yıllarda hızla 'medeni bir ölü'ye dönüşüyor.
Zira herhangi bir rakibin ortaya çıkmasını önlemeye yönelik 'Brzezinski doktrini' çöktü.
Çin, Rusya, Türkiye ve İran aynı anda yükselişte.
ABD'nin kâbusu olan 'iki uygarlıkla savaş' riski şimdi ikiye katlanmış durumda.
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov bunu, 'Policentric-Post West World Order/Çok merkezli Batı sonrası dünya düzeni' diye tanımlıyor.

***

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İran nereden ve nasıl saldıracak? 14 Nisan 2024 | 97 Okunma Gazze’nin üç atlısı 11 Nisan 2024 | 84 Okunma Yahudi sorunundan ‘İsrailfobya’ya doğru 07 Nisan 2024 | 68 Okunma ABD, İsrail’de rejim değişikliği mi istiyor! 04 Nisan 2024 | 352 Okunma Ulusal ve küresel siyasette ‘İstanbul faktörü’ 31 Mart 2024 | 74 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar