ABD’deki ‘Yeni Türkiye’ realitesi

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da dile getirdiği gibi sancılı bir süreçten geçen Türk-Amerikan ilişkileri sisli havaya rağmen öyle veya böyle rayına oturacak. Çünkü sorunların bir sonuca...

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da dile getirdiği gibi sancılı bir süreçten geçen Türk-Amerikan ilişkileri sisli havaya rağmen öyle veya böyle rayına oturacak. Çünkü sorunların bir sonuca ulaştırılması kaçınılmaz görünüyor.
Bu anlamda Okyanus Ötesi, Avrupa, Ortadoğu ve ülkemizde yuvalanmış muhalif odakların ekonomik, bürokratik ve siyasi sabotajlarına rağmen Sayın Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump, pek çok konuda şimdiye kadar ciddi mesafeler kat etti.
Dünkü zirve öyle görünüyor ki bundan sonra ABD ve Türkiye arasındaki ilişkilerin yeni yol haritası işlevi görecek.
Türkiye için en öncelikli konu elbette Suriye'nin kuzeyindeki terör devleti riskinin tamamen ortadan kalkmasıdır.
Bu bağlamda özellikle güvenlik konusunda yeni bir anlayışın başlaması çok önemli.
Diğer dosyalara gelince...
FETÖ, PKK/YPG, F-35, S-400, ekonomik yaptırımlar ve Doğu Akdeniz gibi başlıkların ise yeni dönemde daha otonom ve rekabetçi kodlarla ele alınacağı anlaşılıyor. Zira Erdoğan ve Trump arasındaki zirve bir 'tamam mı devam mı' görüşmesi değildi. Dolayısıyla Türkiye düşmanlarının bekledikleri bir kopuş gerçekleşmeyecek ve ABD ile güven bunalımının derinleşmesinden medet umanlar istediklerini bulamayacak.

*** Sanıldığı gibi Türkiye ve ABD'den ziyade içinde yaşadığımız dünya bir yol ayırımında bulunuyor. Yeni bir küresel düzen kuruluyor.
Bu nedenle Suriye'nin kuzeyi başta olmak üzere belli başlı...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Ankara’dan Berlin’e demokrasi dersi 25 Nisan 2024 | 120 Okunma 200 yıllık çaba 20 yılda heba oldu 21 Nisan 2024 | 183 Okunma Sistemin çöküşü 18 Nisan 2024 | 237 Okunma İran nereden ve nasıl saldıracak? 14 Nisan 2024 | 98 Okunma Gazze’nin üç atlısı 11 Nisan 2024 | 84 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar