Prens çıplak!

Büyük Türk düşünürü Farabi'nin 'hayvani kuvvet' diye nitelediği kötücül güçlerin ancak 'etkin akıl' ile denetlenebileceği şeklindeki öngörüsü Türkiye'nin kararlı tutumu sayesinde...

Büyük Türk düşünürü Farabi'nin 'hayvani kuvvet' diye nitelediği kötücül güçlerin ancak 'etkin akıl' ile denetlenebileceği şeklindeki öngörüsü Türkiye'nin kararlı tutumu sayesinde yeniden hayat buluyor.
Kendini zamanın Anka'sı görenlerin akıbetleri yaklaşıyor. Kendi halinde bir 'Kaşıkçı' hırsa ve hışma hapsolanlarla tekebbür sahiplerinin fesat kazanlarını alt üst etti.
Cemal Kaşıkçı krizindeki son gelişmeler bu bağlamda ister istemez Hans Christian Andersen'in halk arasında 'Kral çıplak' diye bilinen ünlü 'İmparatorun yeni giysileri' isimli masalını akıllara getiriyor.
Masalda da vurgulandığı üzere sürü halinde düşünenlerin zamanı gelince nasıl sürü halinde delirdiklerine tanıklık ediyoruz.
Bunun en ironik kanıtı İsrail ve ABD'nin koruma kalkanı altındaki Suudi Arabistan'ın sergilediği tutarsızlıklardır.
Özellikle Suudi savcılığı tarafından önceki gün kamuoyuyla paylaşılan son inceleme raporu büyük tepkilere yol açtı.
Amerikan New Yorker dergisi Suudi gazeteci Kaşıkçı'nın öldürüldüğü 2 Ekim'den bu yana tam beş kez ifade değiştiren Riyad'ın son cinayet açıklamasını 'cevaplardan çok sorularla dolu trajik bir saçmalık' diye niteledi.

***
Fakat Türkiye'nin hakikati söyleme ve savunma konusundaki dürüstlüğü ile tehlike karşısındaki cesareti, kurulu bir saat gibi işleyen bütün kirli planları birer birer bozuyor.
Türkiye'nin kararlı tutumu ve Kaşıkçı için uluslararası soruşturma çağrısı sadece Suudi Arabistan'ın değil onun hamisi konumundaki ABD yönetiminin de köşeye sıkışmasına yol açtı.
Geldiğimiz aşamada ABD Başkanı Donald Trump'ın Veliaht Prens Muhammed bin Selman'a yönelik koruma kalkanının oldukça zayıfladığını görüyoruz.
Nitekim dün CIA üzerinden Washington Post (WP) gazetesine yapılan stratejik sızıntılar, bu darboğazın en bariz örneğidir.
CIA, yaptığı araştırmalar sonucu Kaşıkçı'nın ölüm emrini Veliaht Prens'in verdiği kanaatine ulaşmış.
CIA'nın üst düzey eski analistlerinden Bruce Riedel, "Bu cinayetin baş planlayıcısı hiç şüphe yok ki Veliaht Prens'tir. Bunun için olay örtbas edilmeye çalışıyor. Ancak Riyad'ın beyanatlarındaki çizgiler çok mantıksız" dedi.
Diğer önemli bir açıklama da ABD'nin eski Riyad Büyükelçisi James Smith'den geldi.
Suudi rejimini iyi tanıyan eski elçi, en tepe noktadaki isimlerin yeşil ışığı olmadan Kaşıkçı cinayetinin işlenebilmesini çok zor görüyor.
***
Bütün bu gelişmelerden sonra bütün gözler Beyaz Saray'a çevrilmiş durumda.
Her ne kadar bazı geri adımlar atsa da hem dünya hem ABD'deki muhalifleri Trump'ın niyetinden şüphe duyuyor.
Çünkü daha birkaç gün önce ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, "Kaşıkçı'nın ses kaydında Prens'i zan altında bırakan bir şey yok" derken Trump da Suudi ailesine 'masumiyeti kanıtlanana dek suçlu' muamelesi yapılmasını eleştirmişti.
Ancak Kaşıkçı cinayetinde artık sona gelindi ve bütün parmaklar Veliaht'ı gösteriyor. Kriminal aşamanın tamamlanmasının ardından cinayetin jeo-politik sonuçları devreye girecek.
İşte CIA'nın 'Prens çıplak!' itirafını, Amerikan yönetiminin ön sarsıntıları şimdiden hissedilen bu jeo-politik depreme karşı ilk 'önleyici savunma' hamlesi olarak görmek lazım.
YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Kuzey Amerika’nın yeniden dirilişi 17 Mart 2024 | 90 Okunma Dış politikada yeni paradigma 14 Mart 2024 | 162 Okunma Trump’ı devirmek için Kovid’i çıkaranlar bu kez ne yapacak? 10 Mart 2024 | 174 Okunma ABD’de ‘ejderha’ alarmı 07 Mart 2024 | 149 Okunma Avrasya çağı 03 Mart 2024 | 100 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar