Batı ile yeni bir dengeye doğru

Türkiye ve Batı arasındaki krizlerin birer birer aşıldığı yeni bir evreye giriyoruz. Doğu'ya yönelerek güneyimizdeki terör koridoru ablukasını çökerten Türkiye şimdi de Avrupa'ya yönelerek...

Türkiye ve Batı arasındaki krizlerin birer birer aşıldığı yeni bir evreye giriyoruz. Doğu'ya yönelerek güneyimizdeki terör koridoru ablukasını çökerten Türkiye şimdi de Avrupa'ya yönelerek Atlantik'teki kuşatmayı yarmaya başladı.
Atlantik dünyası, AB kapısında icazet bekleyen bir ülkeden küresel dengelerde etkin bir aktöre dönüşen Türkiye gerçeğini kabullenmek zorunda kaldı.
Bu anlamda Cumhurbaşkanımız Erdoğan'ın Fransa çıkarmasını her açıdan yeni bir dönemin miladı ve ABD liderliğindeki Atlantik bloğunun 2013'den itibaren ülkemize yönelik başlattığı çok yönlü ve sistematik kuşatmanın yıkılışı olarak okumak mümkün.

***

Şairin dediği gibi, "yürek elbet acıyor esvap değiştirirken..." Çin ve Rusya'nın daha 2010'larda kabul ettiği Türkiye realitesini Batı dünyası daha yeni yeni hazmediyor. Avrupa'da yeni Türkiye'yi ilk fark edip buna göre pozisyon alan ülke İngiltere'ydi.
Şimdi bu kervana Fransa da katılıyor.
Bu iki aktörden sonra Almanya'nın da Türkiye'ye yönelik bakış açısını değiştirmesi kaçınılmaz hale gelecek.

***

Atlantik'te gözler Avrupa'dan sonra ABD'ye çevrilmiş durumda. Fakat şunu belirtelim ki FETÖ ile kol kola girip Zarrab tiyatrosunda Türkiye'ye karşı hukuk katliamı yapan ve Suriye'de terör örgütü YPG ile çalışmaya devam eden Amerikan yönetiminin yeni Türkiye gerçeğine alışması öyle kolay olmayacak.
Çünkü Atlantik dünyasının vesayetinden kurtulmamız en çok da ABD'nin kaotik sistemini alt üst etti. Sayın Erdoğan'ın dediği gibi bundan sonra "ABD ile artık farklı kulvarlarda koşuyoruz..."

***

Aslında farklı kulvarlarda koşmak bizim açımızdan bir bakıma normalleşme ve bağımsız davranabilme göstergesidir.
Zira ABD liderliğindeki Atlantik dönemi Türkiye için darbeler, etnik ve ideolojik terör saldırıları, sokak çatışmaları, Batılılaşamama kompleksi, kimlik krizi, tarih ve kültürümüzü inkar, kronik işsizlik, ekonomik bunalım, büyüyememe ve dışa tam bağımlılık demekti.
Paniğe kapılan vesayetçi odaklar bu nedenle Türkiye'nin zincirlerinden kurtuluşunu hep bir ağızdan 'diktatörlük' veya 'eksen kayması' diye yaftaladı.

***

Bundan sonra ABD ile yeni bir ilişkiler dengesi kurulana kadar mücadelemiz devam edecek. Atlantik'ten istediği desteği göremeyen ABD'ye karşı elimiz eskiye göre daha güçlü durumda.
ABD Başkanı Trump'ın kriz çıkarmaktaki mahareti bir tür 'Midas dokunuşu' gibi.
Trump'ın her tür manipülasyona başvurması Atlantik'teki müttefiklerini de rahatsız ediyor. Güvenilmez hale gelen ABD dünyada giderek yalnızlaşıyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sistemin çöküşü 18 Nisan 2024 | 235 Okunma İran nereden ve nasıl saldıracak? 14 Nisan 2024 | 97 Okunma Gazze’nin üç atlısı 11 Nisan 2024 | 84 Okunma Yahudi sorunundan ‘İsrailfobya’ya doğru 07 Nisan 2024 | 68 Okunma ABD, İsrail’de rejim değişikliği mi istiyor! 04 Nisan 2024 | 352 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar