Züppe

Züppe, Türkiye'ye uygulanan her türlü ambargoya alkış tutar. Yerli olana karşıdır: yerli otomobile, uçağa, tanka...Yeniliğe, gelişmeye de karşıdır: yola, köprüye, havaalanına, şehirleşmeye...

Züppe, Türkiye'ye uygulanan her türlü ambargoya alkış tutar. Yerli olana karşıdır: yerli otomobile, uçağa, tanka...

Yeniliğe, gelişmeye de karşıdır: yola, köprüye, havaalanına, şehirleşmeye, eğitime...

O, Yavuz Sultan Selim  Köprüsünün ayaklarını sökmeyi vadetti, üçüncü havaalanının yapılmaması için çapulculuk yaptı. Muhacirlerin geldikleri yerlere geri  gönderilmesi gerektiğini söyleyecek kadar pervasızlaştı.

Züppe: "Giyinişte, söz söyleyişte, dilde, düşünüşte toplumun gülünç ve aykırı saydığı yapmacıklıklara ve aşırılıklara kaçan,  seçkin görünmek için, bazı çevrelerdeki düşünceleri benimseyen, hayranlık duyan ve onlar gibi davranmaya özenen." (https://kelimeler.gen.tr)

Züppe, bir tiptir. Her devirde, her toplumda görülür, hem klinik hem de hukukî vakıadır,  hastalıklı bir ruhtur, toplumu fevkalade rahatsız eder, taklitçidir, mirasyedidir, casustur.

Tanzimatla başlayan Batı taklitçiliğinin müşahhas örneğidir. Namık Kemal'in 'İntibah' ( Sergüzeşt-i Ali Bey) romanındaki Ali Bey, Ahmet Mithat Efendi'nin 'Felatun Bey İle Rakım Efendi' romanındaki  'Felatun Bey', züppe tipine örnektir. 'Çağdaş yaşam' budalasıdır.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Kaos planı 03 Eylül 2018 | 3.494 Okunma Sultan Alpaslan ve çağdaş Diyojenler 27 Ağustos 2018 | 148 Okunma Proje örgütler / Toplum mühendisliği 20 Ağustos 2018 | 180 Okunma Stratejik düşmanlar 13 Ağustos 2018 | 161 Okunma 'Papaz Brunson'ı hapiste tutma' 06 Ağustos 2018 | 4.483 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar