Sevgili Soner Yalçın’a yanıtım ve savaş karşıtı hatırlatmalarım

Cumhuriyet Gazetesi Yazarı Bedri Baykam'ın bugünkü (22.09.2022)''Sevgili Soner Yalçın’a yanıtım ve savaş karşıtı hatırlatmalarım'' başlıklı yazısı.

Beş hafta kadar önce, 17 Ağustos 2022’de, değerli arkadaşım Soner Yalçın, bana yazdığı bir yanıt üzerinden, Rusya’nın Ukrayna istilasını kendine göre haklı gerekçelerle kaçınılmaz gösteren bir yazı kaleme aldı.

Zaten savaşa karşı olan ben, Rusya’nın Ukrayna’ya istilasını da doğal olarak hiç affedemeyen bir konumdayım. Maalesef Soner Yalçın ve başka bazı ulusalcı sol Kemalistlerin Anti Amerikancı duruşları, temel görüşlerine doğrudan yön verebiliyor. Savaşa ideolojik ve stratejik haklı gerekçeler buluyorlar, Rusya adına…  

Ben her şeyden önce Soner Yalçın’ın yazısındaki nezaket ve uygar üslup için çok teşekkür ediyorum. Çünkü maalesef bu topraklarda bunu herkes kolay yapamıyor.

Aramızda ciddi görüş farklılıkları var. Normalde bunları istediğim yeterlilikte açıklayabilmek için neredeyse bir kitap yazmam lazım; bu nedenle mecburen özetleyerek sadece o hayali kitabın bazı konu başlıklarını kullanacağım.

SAVAŞ SAVAŞTIR, ÖZELLİKLE KATLİAMLAR GÜN GİBİ ORTADAYSA…
Benim savaşa karşı duruşum kesinlikle değişmeyecek. Nasıl Amerika’nın Irak müdahalesine karşı en ağır tepkileri verip imza kampanyaları yürütmüşsem, aynı kararlılıkla Rusya’nın Ukrayna’ya karşı açtığı savaşa da tabii ki karşıyım. Tek kabul edilir savaş, Atatürk’ün dediği gibi kendi topraklarınıza yöneltilen bir saldırı olduğu zaman vatanınızı korumak için yapılandır. İşte bu nedenlerle ben bu savaşta tabii ki Ukrayna’nın arkasındayım. Zaten bir Kemalist olarak “yurtta sulh, cihanda sulh” evrensel bakışıyla hayatıma yön veren en önemli sloganların en başında duruyorken, başka bir şansım olamaz. 

Atatürk’ün yaşamını biraz olsun bilenler, onun böyle bir savaşa nasıl bakıyor olabileceğini gayet rahat görebilirlerdi. On binlerce insanın ölümüne neden olan, milyonlarca insanı evinden, barkından, aşından, işinden, kolundan, bacağından, anasından, babasından, kardeşinden, sevdiğinden eden bu savaşın vahşiliğini hemen görür, bu saldırıyı sırf ileriye yönelik olası tehlikelere karşı “önlem almak adına” çekinmeden başlatan bir devleti de asla affetmezdi.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Erken seçim mi dediniz? 18 Nisan 2024 | 53 Okunma CHP’de kavga çıkarmaya uğraşan çaresizler! 11 Nisan 2024 | 186 Okunma 'Türk Baharı' CHP ile sandıktan çıktı 04 Nisan 2024 | 205 Okunma Kritik iki gün: Pazar ve salı 28 Mart 2024 | 403 Okunma Fenerbahçe’nin Kritik Kararı ve Hayati Hatırlatmalar 21 Mart 2024 | 764 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar