Genelkurmay, Millî Savunma Bakanlığına bağlanacak mı?

                 *Bakü-Lefkoşa   Son 30 senenin ana tartışma başlıklarından biriydi.. Hiç gündemden düşmedi.. Bağlamak isteyenler oldu.. Ama bir türlü...

                 *Bakü-Lefkoşa
 
Son 30 senenin ana tartışma başlıklarından biriydi.. Hiç gündemden düşmedi.. Bağlamak isteyenler oldu.. Ama bir türlü başarılamadı..
ABD’ye bakın.. Pentagon tek patron.. Olması gerektiği gibi..
Hulusi Akar’la artık bu konu zaman içinde çözülecektir.. Hulusi Akar demişken;
Çok başarılı iki harekât gerçekleştirdi.. (Fırat Kalkanı, Zeytin Dalı)
Terörle mücadele konseptini değiştirmesini bildi.. Hakkari, Hatay, Tunceli.. Kısaca bölgede yattı, bölgede kalktı..
Başkanın Kabinesi kuşkusuz içinde birçok sürprizi barındırıyor.. Dün sabah önce Bakü ardından da Lefkoşa’ya gittik.. TUR uçağında tatlı bir heyecan vardı.. Neşe vardı..
Onca yorgunluğa rağmen Başkan Erdoğan’ın yüzü gülüyordu..
Kalkışın hemen ardından;
Bütün TUR uçağını dolaştı.. Hepimizin elini sıktı.. Tebrik etme fırsatı bulduk..
“Başkanım hayırlı olsun” dedik.. Selfiler çektik..
 
KOMPAKT KABİNE
 
Bakü ve Lefkoşa yolunda TUR uçağında yeni bakanların hiçbiri yoktu..
Yemin töreni için Ankara’da kaldılar..
Bülent Ecevit’in 1999 yılında kabineyi açıklaması tam 10 dakika sürmüştü.. Tam 35 bakan ismi saymıştı.. Yorulmuştu.. Bunların yarısı da Devlet Bakanıydı..
Her genel müdürlüğün bir de bakanı vardı.. Herkese kırmızı plaka dağıtılmıştı.. Kırmızı plaka borsası kurulmuştu..
3.5 yılda değişen bakan sayısı tam 58’e ulaşmıştı.. Cumhuriyet tarihi boyunca her 1.5 yılda bir başbakan değişti..
Biz buna Türkçede ‘istikrarsızlık’ diyoruz..
Ama Recep Tayyip Erdoğan o defteri açılmamak üzere kapattı.. Sadece 17 isimden oluşan kabinesini, çıktı açıkladı..
1 Başkan Yardımcısı ve 16 Bakan..
Genç ve dinamik isimler.. Başarılı siyasetçiler.. Başarılı Bürokratlar. İş dünyasından, İstanbul’dan dikkat çeken isimler..
“Devleti CEO mantığı ile yöneteceğiz” demişti..
İcracı bakanlıklara, tam da bu tanıma uyan isimler getirildi.. Hızlı hareketli günler var artık önümüzde..
Terleyen Başkan ve Başkan’ın adamları sahnede artık..
 
TEK BAŞKAN YARDIMCISININ ANLAMI
 
Hemen 24 Haziran öncesine bakalım.. 4 Başbakan Yardımcısı vardı.. Karşılaştırma yapalım.. Sayı 1’e indirildi.. Bunun iki anlamı var:
-Yetki karmaşasını tamamen ortadan kaldırmak..
-Kararların hızla uygulanmasının önünü açmak..
 
 
 
            Huzurlarınızda yeni kabine
 
Fuat Oktay: Başbakanlık Müsteşarıydı.. Şimdi Başkan Yardımcısı oldu.. Hem devletin hafızasını hem de uluslararası sahayı çok iyi bilen bir kişi.. Yeri gelecek Başkan'ı temsil edecek, yeri gelecek Başkan'ın vekaleti onda olacak..
Ziya Selçuk: ‘Bu işin profesörü’ dersek hiç de abartmamış oluruz.. Titri de öyle zaten.. Bilim ve teknolojiyi en kısa sürede eğitime adapte edecektir.. Farklı adımlar atacaktır..
Fahrettin Koca: Yakında şehir hastaneleri tam kapasite devreye girecek.. Türkiye’nin uluslararası anlamda da beklentisi büyük.. Çok iyi yönetilmesi gerekiyor.. Fahrettin Koca hem kamuyu hem de özel sektörü biliyor.. Sağlıkta yeni bir sıçrayış yapmanın zamanı çoktan geldi..
Fatih Dönmez: ‘Enerji Bakanlığı yabancıya gitmedi’ dersek yeridir.. Başarılı bürokratlar arasında adından söz ettiriyordu.. İstanbul Büyükşehir Belediyesinde de Başkan Erdoğan’ın ekibindeydi.. Yerel kaynaklara ve nükleer enerjiye odaklanacak..
Mehmet Cahit Turan: ‘Karayolları'nda başlayan kariyer’ dersek yanlış olmaz.. Tırnaklarıyla buralara geldi.. 24 Haziran sonrasında adı Ulaştırma Bakanı olarak geçiyordu.. Başarılı bir bakanla çalıştı ve bayrağı şimdi o devraldı..
Mustafa Varank: Hepimizin aslında çok yakından tanıdığı bir isim.. Başkan Erdoğan’ın yakın ekibinden.. Hep problem çözen, koşuşturan bir isimdi.. ODTÜ’lü.. Sanayi Bakanlığı artık ona emanet.. Yerli otomobil de..
Murat Kurum: Özel sektörde parlak yılların ardından TOKİ’de adından söz ettirdi.. Emlak Konut’un Genel Müdürü olarak başarılı yılları geride bıraktı.. İstanbul’u da iyi bilen bir isim.. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı için adı hep konuşuldu.. Kentsel dönüşüm konusunda gözler üzerinde olacak..
Bekir Pakdemirli: Her şeyden önce Ekrem Pakdemirli’nin oğlu.. Başarı onun genlerinde var.. Tarım ve Orman Bakanı.. Yapacak çok işi var.. İşe gıda fiyatlarının istikrara kavuşturulmasından başlayacaktır..
Mehmet Ersoy: Turizm sektörüne 25 yılını verdi.. Kabinenin en çok konuşulan bakanlarından birisi olacağını şimdiden söyleyebiliriz..
Mehmet Kasapoğlu: Türk sporunun yakından tanıdığı bir isim.. Önemli futbol kulüplerinin başkanlarıyla onun odasında tanıştım.. Amatör sporu destekledi, ayakta durmasını sağladı.. Hiçbir zaman ağzından “hayır, olmaz” sözünün çıktığını duymadım.. Pozitif ve çözüm odaklı yaklaşımlarıyla takdir topladı.. Şimdi Türk sporu ona emanet..
Zehra Zümrüt Selçuk: O da bir siyasetçinin, eski Turizm Bakanı Atilla Koç’un kızı.. Uluslararası arenada araştırmalarıyla adından söz ettiren bir isim.. Çalışma hayatının direksiyonuna geçti..
Ruhsar Pekcan: CV’si başarılarla dolu.. Özel sektör, ticaret ve sanayi odaları, DEİK, TOBB.. Ticareti iyi biliyordu Ticaret Bakanı oldu.. Omuzlarında ağır bir yük olacak..
4 Bakanı zaten önceki kabineden çok iyi tanıyorsunuz..
Berat Albayrak artık ekonominin dümeninde.. Önceki kabinede de adı ekonomi yönetimi için geçmişti.. Kısmet bugünlereymiş.. ‘Dolar çıktı’ filan diyorlar.. Kimse merak etmesin tekrar iner..
Süleyman Soylu terörle mücadeledeki başarılarıyla hep adından söz ettirdi.. Jandarma ile polisin nasıl birlikte başarılı işler yapabileceğini ispat etti..
Mevlüt Çavuşoğlu Dışişleri Bakanlığının hakkını veren isimler arasına ismini yazdırdı.. Artık Avrupa Birliği de uhdesinde.. Yeni dönemde adını daha çok duyacağız.. Dışişleri Bakanlığı onunla birlikte millileşmeye başladı.. Artık kendi gölgesinden bile korkan diplomatlarımız yok..
Abdülhamit Gül için söylenecek o kadar çok şey var ki.. Kritik bir dönemde Adalet Bakanlığı koltuğuna oturdu.. Mütevazı kişiliği ile hep dikkat çekti.. İşinin hakkını verdi.. Takip etti.. Sonuçlandırdı.. FETÖ davalarının 1. aşaması onun zamanında bitti.. FETÖ işi yine onun omuzlarında olacak..
Yeni dönemin farkını yakında iliklerimize kadar hissedeceğiz..
Umutlu olalım..
2023’te çok farklı yerlerde olacağız...
YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Derin darbe.. 10 Haziran 2021 | 1.188 Okunma Dünya, Türk SİHA sistemlerini konuşuyor.. 09 Haziran 2021 | 744 Okunma Meral Hanım ne önerdiğinin farkında mı? 03 Haziran 2021 | 1.286 Okunma ‘Renklendirerek’ yapılan saldırılar.. 02 Haziran 2021 | 1.017 Okunma Ekrem İmamoğlu CHP’nin, Mansur Yavaş İYİ Parti’nin başına geçiyor.. 27 Mayıs 2021 | 5.682 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar