Yine Türkler Kandırılıyor!

Hemen yanı başımızda ve topraklarımızı hedef alan bir devlet kuruluyor. Bunun sorumlularını tanımak, bu ortama imkân sağlayanları okumak, görmek ve bilmek durumundayız. Sahneleri on yıllara dayanan bir oyundan...

Hemen yanı başımızda ve topraklarımızı hedef alan bir devlet kuruluyor.

Bunun sorumlularını tanımak, bu ortama imkân sağlayanları okumak, görmek ve bilmek durumundayız.

Sahneleri on yıllara dayanan bir oyundan bahsediyoruz.

Geleneksel satranç stratejilerinden, devlet politikası argümanlarından ve dış politika teorilerinden bağımsız düşünmek zorundayız.

***

Batı; bölgesinde güçsüz kendisine bağımlı, manda haline gelmiş ve yöneticileri el-etek öpen bir Osmanlı hayal ediyordu. Yüzyılın başında "Hasta adam" tam istedikleri kıvama gelmişti.

Osmanlı'nın "ümmet" anlayışı kullanılarak kitlelerin kontrol edilebileceği düşünülüyordu. Ancak bir süre sonra Osmanlı'nın "ümmet" üzerinde çok da etkili olmadığı anlaşıldı. Birçok bölgede başlayan ulus-devlet girişimleri Batı'nın hoşuna giderken, özellikle Ortadoğu'nun zengin yer altı ve yer üstü kaynaklarının kontrolü kolaylaşmıştı.

Bu sahnede geriye kalan tek coğrafya Anadolu'ydu, Türkiye'ydi… "Batı mandasını kabul etmiş Osmanlı" projeleri konuşulmaya başlandı. Son padişah bunun için kullanışlı bir yapıdaydı. Ülkenin toprakları karış karış Batı'ya teslim edilirken, ordu dağıtılıyor, sandık sandık silahlar işgalcilere veriliyordu.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Ağırel "Beni tutuklayabilirler" demişti 13 Mart 2020 | 3.108 Okunma Türkiye, Esad'la masaya oturtulmak isteniyor 06 Mart 2020 | 2.313 Okunma ​​​​​​​Milli Savunma Bakanlığı konuya acilen el atmalı 05 Mart 2020 | 2.447 Okunma Suriye'de saklanan gerçekler 03 Mart 2020 | 10.286 Okunma Coronavirüs'te Erzurum Pilot İl mi? 28 Şubat 2020 | 3.745 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar