Kilis'i nasıl kaybettik?

Kilis'te ve sınırda yaptığımız incelemelere kaldığımız yerden devam ediyoruz.Bir önceki yazımızda, kentteki Suriyeli sığınmacı sayısının Türk nüfusunu geçtiğini ve şehrin...

Kilis'te ve sınırda yaptığımız incelemelere kaldığımız yerden devam ediyoruz.

Bir önceki yazımızda, kentteki Suriyeli sığınmacı sayısının Türk nüfusunu geçtiğini ve şehrin artık asıl kimliğini yitirdiğini vurgulamıştık.

Bu durumu biraz daha açmak gerekiyor. Kilis'in seçmen sayısı 85 bin kişi. Sandığa giden kişi sayısı ise 72 bin. Şu anda 6 bin Suriyelinin kesin olarak oy kullanacağı belirtilirken, bu sayının daha da yukarılara çıkabileceği konuşuluyor.

Suriyeli seçmenin neredeyse tamamı sandığa gidiyor. Bir önceki seçimlerde Suriyeliler otobüslere bindirilerek oy kullanmaya götürüldü. Kilis'te, 31 Mart seçimlerinde Suriyeli sığınmacıların sandığa etkisinin en az yüzde 10 olacağı belirtiliyor. Verilen vatandaşlık sayısının artması durumunda bu etki yüzde 13-14'ü bulabilir.

Kilis'e gelen Suriyeliler, kent yaşamında farklı bir durumu da tetiklemiş. Kilis'te kime sorsanız "sığınmacılardan şikâyetçiyiz" sözünü duyuyorsunuz. Ancak durum uygulamada pek öyle gözükmüyor.

Örneğin, vatandaşlığı olmayan Suriyeliler, işçi olarak çalıştırılmak istendiğinde herhangi bir sigorta ödemesi yapılmıyor. Yanında 3 kişiyi çalıştıran bir işveren sigorta ödemediği için aylık 2 bin liranın üzerinde bir parayı kendisine ayırabiliyor. Bu yüzden kentin yerlisi olanlar da Suriyelileri ucuz iş gücü olarak görüyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Ağırel "Beni tutuklayabilirler" demişti 13 Mart 2020 | 3.106 Okunma Türkiye, Esad'la masaya oturtulmak isteniyor 06 Mart 2020 | 2.310 Okunma ​​​​​​​Milli Savunma Bakanlığı konuya acilen el atmalı 05 Mart 2020 | 2.447 Okunma Suriye'de saklanan gerçekler 03 Mart 2020 | 10.286 Okunma Coronavirüs'te Erzurum Pilot İl mi? 28 Şubat 2020 | 3.744 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar