İktidar neyi yaptı, muhalefet neyi yapamadı?

24 Haziran seçimleri, öncesi ve sonrasıyla uzun yıllar değerlendirilmesi gereken bir seçim süreciydi. Tartışmalı bir referandum sonrasında baskın seçime gidilerek muhalefetin hazırlıksız yakalanması...

24 Haziran seçimleri, öncesi ve sonrasıyla uzun yıllar değerlendirilmesi gereken bir seçim süreciydi. Tartışmalı bir referandum sonrasında baskın seçime gidilerek muhalefetin hazırlıksız yakalanması amaçlandı. Kısmen başarılı da olundu.

Muhalefet açısından konuyu madde madde değerlendirelim:

- CHP, sandıklarda tam anlamıyla teşkilatlı olamıyor. Bunun en yakın örneğine Mansur Yavaş'ın aday olduğu Büyükşehir seçimlerinde şahit oldum. Yavaş, birçok sandıkta önde olmasına ve Yenimahalle'den gelecek oylar (CHP ve MHP seçmeni ağırlıklıdır) sisteme henüz kaydedilmemiş olmasına rağmen Gökçek seçimleri kazandığını ilan etti. Dönemin İçişleri Bakanı o gece YSK'ya gitmişti. CHP, tepki gösterdi ama ellerinde doğru düzgün bir veri yoktu, verileri işlemesi için Genel Merkez'de gönüllülerden oluşturulan ekibin hali içler acısıydı. Sosyal medyadan "Bilgisayarınızı alın CHP Genel Merkezi'ne gelin" çağrıları yapılıyordu. Neticesinde büyük bir kaos oluştu ve itirazlar bile yapılamadı.

- CHP'nin yerel seçimlerde yaşadığı sandık sorunu referandum ve sonrasında da aynen devam etti. 24 Haziran'da ise tavan yaptı. "Tüm sandıklarda varız, hiç merak etmeyin" algısı oluşturuldu. Oysa tüm sandıklarda yoktular ve olanlar da duruma hâkim değildi.

- Muhalefetin ortaklaşa kurduğu Adil Seçim Platformu büyük bir skandala imza attı. İnsanları galeyana getirerek "Açıklanan sonuçlara güvenmeyin. Seçimler ikinci tura kalıyor, Büyükşehir ve Güneydoğu'dan gelen oylarla her şey değişecek" dediler. Bu arada CHP, İYİ Parti ve Saadet'ten üst üste "heyecanlı" tweetler atıldı. Haliyle kitlenin beklentisi değişti. Ancak ne sonuç açıklanabildi ne de doğru düzgün bir açıklama yapıldı. Seçmenler öylece ortada kalmışlardı.

- CHP Sözcüsü Bülent Tezcan, ilk sonuçların gelmesiyle "İkinci tura kaldı, biz kazanıyoruz" ifadelerini kullandı. Ancak seçmen açıkça yanıltılmıştı. Elinizde veri yoksa neden böyle açıklamalar yapıyorsunuz? Yarın öbür gün AA gerçekten manipülasyon yapsa inanacak insan bulunamayacak.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Ağırel "Beni tutuklayabilirler" demişti 13 Mart 2020 | 3.106 Okunma Türkiye, Esad'la masaya oturtulmak isteniyor 06 Mart 2020 | 2.310 Okunma ​​​​​​​Milli Savunma Bakanlığı konuya acilen el atmalı 05 Mart 2020 | 2.447 Okunma Suriye'de saklanan gerçekler 03 Mart 2020 | 10.286 Okunma Coronavirüs'te Erzurum Pilot İl mi? 28 Şubat 2020 | 3.744 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar