Kerkük çoktan teslim edilmiş!

Türklerin vatanını işgal etme girişiminde bulunduktan sonra kendini İzmir'in serin sularında bulan Yunan, bir şekilde intikam almak istiyordu. Tek hedefleri Kıbrıs'taki Türk varlığını ortadan kaldırarak, adayı...

Türklerin vatanını işgal etme girişiminde bulunduktan sonra kendini İzmir'in serin sularında bulan Yunan, bir şekilde intikam almak istiyordu. Tek hedefleri Kıbrıs'taki Türk varlığını ortadan kaldırarak, adayı Yunanistan'a bağlamaktı.

1950'lerden itibaren Türkiye'nin en önemli dış politik konusu Kıbrıs oldu.

Megali İdea çerçevesinde silahlandırılan Rum çeteleri, EOKA terör örgütü aracılığıyla Türklere büyük zulümler uyguladı. Türklerin şiddetle, zulümle, baskıyla kontrol altına alınabileceği, sindirileceği düşünülüyordu.

O günlerde Türkiye, iç çatışmanın esiri olmuştu. Polis, sendika, devlet kurumları "sağ-sol" diye ikiye ayrılmıştı.

Tüm bu sorunlara rağmen "devlet aklı" hâlâ aktif bir şekilde çalışıyordu. Vatansever subaylar Kıbrıs'a çıkarma planları yaparken, Rauf Denktaş ve arkadaşlarının öncülüğünde kurulan Türk Mukavemet Teşkilatı'nın (TMT) askeri eğitimleri Türk subaylar tarafından veriliyordu. Kıbrıs'ın Kurtuluş Savaşı başlamıştı.

Ancak Rumların hazırlığı çok öncesine dayanıyordu. Arkalarında devlet desteğinin yanı sıra ciddi bir silah gücü vardı. Zulüm katlanarak arttı, vahşete dönüştü.

O günlerde Denktaş'ın en önemli isteği Türk Silahlı Kuvvetleri'nin adaya çıkarma yapmasıydı. Defalarca Ankara'ya geldi, Kıbrıs Türklerini temsilen "Size ihtiyacımız var" dedi. Çok farklı cephelerde olmasına rağmen Erbakan ve Ecevit Kıbrıs'a çıkarmaya onay verdiler "Ayşe tatile çıktı" parolasıyla tarihi bir başarıya imza atıldı. Rum terörüne son verilip, Türkiye garantör ülke konumuna geldi.

Arkasına Türk kamuoyunun büyük desteğini alan Mehmetçik, Kıbrıs Türk'ünün güvencesi olmuştu.

Sonrası ise Türkiye açısından oldukça zorlu geçti. Neredeyse hiçbir devlet KKTC'yi tanımadı, tanımadığı gibi Türkiye'ye ambargolar, yaptırımlar uygulandı. Tüm bunlara rağmen Kıbrıs davasından geri adım atılmadı.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Ağırel "Beni tutuklayabilirler" demişti 13 Mart 2020 | 3.106 Okunma Türkiye, Esad'la masaya oturtulmak isteniyor 06 Mart 2020 | 2.310 Okunma ​​​​​​​Milli Savunma Bakanlığı konuya acilen el atmalı 05 Mart 2020 | 2.447 Okunma Suriye'de saklanan gerçekler 03 Mart 2020 | 10.286 Okunma Coronavirüs'te Erzurum Pilot İl mi? 28 Şubat 2020 | 3.744 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar