Osman Kavala olayı

İşaret fişeğini; 29 Eylül’de “Osman Kavala ve Nazlı Ilıcak serbest kalsa dolar 5 liranın bile altına düşmez mi” diyerek Ertuğrul Özkök çaktı. Bu fevkalade tehlikeli ilişkiyi nasıl kurdu...

İşaret fişeğini; 29 Eylül’de “Osman Kavala ve Nazlı Ilıcak serbest kalsa dolar 5 liranın bile altına düşmez mi” diyerek Ertuğrul Özkök çaktı. Bu fevkalade tehlikeli ilişkiyi nasıl kurdu, ona sormak lazım…12 aydır iddianamesi yazılmadan tutuklu olan Osman Kavala için o tarihten sonra basında tabiri caizse bir kampanya, bir lobi faaliyeti başladı.

Hukuki boyut
Osman Kavala; iddianamesi henüz yazılmayan on binlerce mağdurdan birisi. Ceza Muhakemeleri Kanunu’nun 100. maddesi, terör dahil belli başlı suçlarda, kuvvetli suç şüphesinin var olması halinde tutuklama kararı verilebileceğini öngörüyor. Bu durumda suç şüphesinin oluşması ile tutuklama bir adli kontrol olarak uygulanıyor; yapılacak soruşturma neticesinde savcılık tarafından toplanan deliller ile iddianame hazırlanarak dava açılıyor. Bu düzenleme içerisinde esas hak ihlalleri, soruşturma aşamasının ağır aksak işletilmesinden ve delillerin eksik ve taraflı toplanmasından kaynaklanıyor. Esasen bir tedbir mahiyetinde olan tutuklamanın ölçüsüz uygulanması ile şüpheliler açıkça hüküm giymeden cezalandırılıyor. Ve en temel anayasal haklarımız ihlal ediliyor. Bu kesinlikle kabul edemeyeceğimiz bir uygulama. Herkes için süratle düzeltilmeli.

Kimdir Osman Kavala?
Birleşmiş Milletler’de yaşanan bir olaya kadar tanımıyordum… Sonra tanıdım… Sene 2008, Birleşmiş Milletler’de yöneticiyim. Diyarbakır’da uygulanacak 37 milyon dolarlık bir kalkınma projesi hazırlandı. Dönem de tam açılım dönemi... İşin başına bir proje müdürü seçeceğiz. İlan verdik, Diyarbakır’da yaşayan pek çok vatandaş başvurdu. Bir heyet kurduk, başvuruları değerlendirsin diye. Heyet bir adayı göreve uygun buldu. Diyarbakır’da oturan, Kürt kökenli bir yurttaşımız. Meğer Osman Kavala ve 41 tane sivil toplum örgütü, 37 milyon dolarlık projenin başına Nurcan Baysal isimli bir kişi geçsin istiyorlarmış!.. Heyetin seçmediği bu kişi için BM Genel Sekreteri’ne mektup yazdılar. Seçilmeyen aday “Kürt olduğu için seçilmedi”, bu “insan haklarına ve demokrasiye” aykırıdır diyerek, hem yalan söylediler, hem de üstüne titrediğimiz evrensel değerleri şahsi çıkarları için paravan olarak kullanmaktan imtina etmediler. Çünkü göreve seçilen de Kürt kökenli bir yurttaşımızdı! Bunu bilmiyorlar mı?.. Bilmiyorsanız, bilmeden ne mektup yazıyorsunuz? Biliyorsanız, zaten rezalet!.. Etnik kimlik üstünden mağduriyet yaratarak kendi istedikleri kişiyi 37 milyon doların başına geçirmeye çalışıyorlar. Diğer başvuranların hakkı ne olacak?.. Uzatmayalım, detaylar “Paralel Kürdistan Kumpası” kitabımda var.

Akil adam
Akil adamları hatırlıyorsunuz. PKK’nin hendeklere bombalar doldurduğu ve bu sebeple 532 güvenlik görevlimizi şehit verdiğimiz süreci Türk halkına yutturmaya çalışan grup. Osman Kavala da bir “akil adam”, yani AKP’nin seçtiği akil adamlardan birisi.

Ergenekon davası
Ergenekon davası… Yarası derin... Pek çok insan uğradığı haksızlıklar sonucu hayatını, sağlığını, canından çok sevdiği evladını kaybetti… Bütün maddi imkânlarından oldu… Her gün yazsak acısı dinmez… Osman Kavala ve geçen gün gözaltına alınan akademisyenlerden bazıları, “sahte ve düzmece belgeleri sebebiyle tarihe geçen, Amerika’nın piyonu FETÖ’nün tertiplediği Ergenekon davası” için; “çok önemli suç iddiaları ve belgeleri içermektedir” diyerek DERİNLEŞTİRİLMESİ talebinde bulunmuşlardı…

Öcalan’la muhabbet
Basında yer aldığı ve tarafların da tekzip etmediği bir muhabbetin tarafı. PKK terör örgütü başı Öcalan, açılım sürecinde kendisiyle görüşmeye giden heyete; “Kavala’ya sevgilerimi iletin” diyor. Kavala da ona selamlarını yolluyor. Açılım döneminde İmralı’da Öcalan ile görüşen Ahmet Türk’ün yeni sürece “rehberlik” edecek üç isim arasında saydığı Osman Kavala, PKK ile çözüm sürecinde tespit edilen “Temas ve Diyalog Grubu” üyesi. PKK lideri Öcalan’ın doğrudan seçtiği bir isim.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Karagöz ile Hacivat 02 Aralık 2018 | 542 Okunma Osman Kavala olayı 27 Kasım 2018 | 6.871 Okunma Çizgi nedir? 25 Kasım 2018 | 550 Okunma Yeni dünyada Türkiye’nin yeri 20 Kasım 2018 | 5.463 Okunma Beş Petkim 18 Kasım 2018 | 298 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar