Soruları çalanlar devleti çalıyor

Cumhuriyet Gazetesi Yazarı Barış Terkoğlu'nun bugünkü (04.08.2022)''Soruları çalanlar devleti çalıyor'' başlıklı yazısı.

Cumhuriyet, aklın yükseldiği sistemdir. Köydeki çoban eğitilirse cumhurbaşkanı olabilir. Keşke sınavlar hiç olmasaydı. Ancak yarışmanın olduğu düzende, birikimi ölçmenin bir yolu da sınav yapmak.

Kurumlar yıkılıyor, iktidar ya da cemaatlerin yandaşları sıçrayarak ilerliyor. Sonra da “Neden soru çalınıyor?” diyoruz. Aslında yanıtı basit: Kendi adamlarını sizin yerinize yerleştirmek için!

KPSS sorularının kaynağı olan yayınevinin işlerine dikkat ettiniz mi? Polislik dahil, devlet kadrolarının birçoğuna hazırlıyorlar. Aslında bir yayın grubu. Gözlerin çevrildiği Yediiklim Yayınları bir ayağı. Yargı Yayınevi, Doğru Tercih, Kurultay Yayınları, Benim Hocam öteki işleri.

Neden mi hatırlattım?

Son 10 yıldır sürekli sınav skandallarını konuşuyoruz ya...

2014 KPSS’nin ardından olanlara baktım. Sınava girenler ayağa kalkmıştı. Habertürk’ten aktarayım: “İsmail Adıgüzel’in ‘KPSS Tarihin Pusulası’ adlı kitabındaki sorularla, 2014-KPSS tarih sorularının birebir aynı olduğu ortaya çıktı.”

İşin ilginci bu durum yayınevi tarafından da kabul ediliyordu: “27 tarih sorusunun içerisinde, 21 sorunun kitapta yer alan sorularla benzeşmesi tamamen tesadüftür.”

Kitabın yazarı İsmail Adıgüzel bile olaya şaşırmıştı:

“Ben bile şok yaşadım soruları görünce. Afalladım açıkçası. Yine de tesadüf olduğuna inanıyorum.”

Kitabı şimdi hangi yayınevi basıyor diye baktım. Bir de ne göreyim? Yediiklim grubundan “Doğru Tercih” yayınları.

TÜM SINAVLAR ÇALINDI
Kısacası aynı sorunu aynı insanlar etrafında tartışıyoruz.

Hatta...

Bu grup için Ankara’da konuşulan bir iddia ise cemaat bağlantısı. FETÖ’nün gidişinden sonra öne çıkan bir başka grupla ilişkilerinden söz ediliyor.

Peki devlet durumun farkında mı? Elbette farkında.

Çok değil, beş yıl önce, Polis Akademisi bir çalıştay düzenledi. Çalıştaya kritik noktalarda bulunan savcı, hâkim, bürokrat, akademisyen ve Cumhurbaşkanlığı’ndan 21 isim katıldı. Bitiminde “Yeni Nesil Terör: FETÖ’nün Analizi” adlı rapor çıktı.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Ben ortada bir seçim görmüyorum 28 Mart 2024 | 1.735 Okunma Mesele Havala değil karapara 25 Mart 2024 | 1.316 Okunma 31 Mart’ta kime oy verelim 21 Mart 2024 | 894 Okunma Filistin masasında neden Türkiye yok 18 Mart 2024 | 978 Okunma ‘Paralel devlet’ten çocuk istismarına 14 Mart 2024 | 964 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar