NATO'nun kapısını açan minibüsçü Mahmut

Cumhuriyet Gazetesi Yazarı Barış Terkoğlu'nun bugünkü (08.12.2022)''NATO'nun kapısını açan minibüsçü Mahmut'' başlıklı yazısı.

İnsanın zafere ihtiyacı olmayagörsün. Cücelerle savaşından devler yaratır.

Eli kelepçeli bir adam. Koluna iki polis girmiş. Medyada Hükümet’in başarı öyküsüyle anlatılıyor. Sahiden öyle mi? Yoksa bize yine bir masal mı anlatılıyor?

İsveç’ten Türkiye’ye iade edilen Mahmut Tat’tan söz ediyorum. Hatırlayın, Ukrayna-Rusya Savaşı’nın ardından İsveç, NATO’ya girmek için başvurmuştu. Gelgelelim, Türkiye dahil bütün üyelerin onayı gerekiyordu. Erdoğan, "karşılıksız olmaz" dedi: "Siz teröristleri vermeyeceksiniz, bizden NATO üyeliği isteyeceksiniz. Hem PKK'ya destek verip hem bizden destek istemek olmaz".

İsveç, zikzakların ardından "peki" dedi. Hala bir adım atılmayınca, geçen hafta Dışişleri Bakanı "henüz somut bir gelişme yok" diye İsveç’i uyardı. Ardından ilk hamle geldi. Mahmut Tat, apar topar Türkiye’ye iade edildi. İşin ilginci, PKK’ya yakın medyada da Tat’ın iadesinden sonra büyük bir gümbürtü kopmamıştı.

MİNİBÜSÇÜ MAHMUT
Evet hakkında PKK’dan kesinleşmiş hapis cezası var. Evet, Mahmut Tat aranıyordu. Ama soru şu, Tat tehlikeli bir terörist mi? İadesi Türkiye için bir şey ifade ediyor mu?

İşte bu sorunun peşine düştüm…

Aslında Tunceli Ovacıklı bir arkadaşım fotoğrafından tanıyıp uyarmasa ben de belki bu kadar kafama takmayacaktım: "Minibüsçü Mahmut bu. Günün yarısı yolcu yolcu taşır. Yarısında da Ovacık’ta kahvede birasına pişti oynardı. Örgütle mörgütle alakası yoktu."

Mahmut Tat’ın ilk avukatı tanıdık bir isimdi: Eski CHP Milletvekili Hüseyin Aygün. Mahmut Tat, 14 yıl önce gözaltına alındığında, ilk olarak Aygün avukatlığını yapmıştı. Dosyayı o anlattı: "Mahmut Tat, bir Ovacık köylüsü. Ailesinin de kendisinin de örgütle ilgisi yok. Hatta PKK’ya karşı bir aile. Tat’ın amcası Seyfi’yi PKK öldürmüş. Tat’ın köyü ormanın içindeydi. O dönem köyde bütün örgütler cirit atıyordu. Devlet de göz yumuyordu. Düğünlere bile geliyorlardı. Bir köylünün örgütün dediğini yapmaması mümkün değil, korkarlar. Zaten mahkeme de, Mahmut Tat’ı sadece bir kez örgüte yardımla suçladı. Yardım ve yataklık da üye gibi cezalandırıldığı için üyelikten ceza aldı."

Aygün, Tat’ın PKK ile AKP arasında o dönem süren flört ilişkisinin kurbanlarından olduğunu söylüyordu.

500 AVROYA GÜBRE VE ALARM

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Baskın yapılan evden çıkan hâkim 18 Nisan 2024 | 5.137 Okunma İsmi lazım değil! 15 Nisan 2024 | 1.613 Okunma Az kalsın bütün Beyoğlu elden gidiyormuş! 11 Nisan 2024 | 945 Okunma Menzil de yenildi İsmailağa da 08 Nisan 2024 | 2.453 Okunma Atı alan Van’ı geçemedi 04 Nisan 2024 | 1.098 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar