Biz susalım TSK her şeyi anlatsın

Cumhuriyet Gazetesi Yazarı Barış Terkoğlu'nun bugünkü (06.02.2022)'' Biz susalım TSK her şeyi anlatsın'' başlıklı yazısı.

Cüzdanını çalıyor. Tam çığlık atacaksın... Yankesici, “Hırsız var!” diye bağırıyor. Paran gitti yetmedi, üstüne kendini suçlu hissediyorsun.

Muhalefet, TSK’ye dair tekliflerini sıralayınca, AKP’den “İstemezük!” sesleri yükseldi. “Komutanlıkların yeniden Genelkurmay’a bağlanması” ile başlayan öneriler, onlara göre FETÖ’nün önünü açacaktı. Haliyle yanlıştı.

Peki doğru mu söylüyorlar? FETÖ’nün darbe yapacak noktaya gelmesini, “eski sistem” mi sağladı?

Aslında bizzat TSK’nin, hatta “15 Temmuz sonrası TSK’si”nin bir yanıtı var.

Şöyle anlatayım...

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 29 Kasım 2016 tarihinde, TSK’den FETÖ’ye dair bir rapor hazırlamasını istedi. Personel başkanlığının görevlendirmesiyle, Tuğgeneral Nerim Bitlislioğlu’nun başkanlığında bir heyet, çalışma yaptı. “FETÖ ve TSK” başlıklı rapor, FETÖ’nün TSK’ye sızmasından darbe kalkışmasına kadar bir muhasebe yapıyordu. Ekler hariç 64 sayfadan oluşan çalışma, 2 Şubat 2017 tarihinde savcılığa gönderildi.

Raporda dikkat çeken bazı detaylar var...

TSK UYARDI ONLAR ÖRTTÜ
Örneğin 2004 yılındaki MGK’de, AKP hükümetinin FETÖ konusunda uyarılması şöyle yer bulmuş:

“25 Ağustos 2004 tarihinde toplanan MGK’nin kararında, ‘Türkiye’deki Nurculuk Faaliyetleri ve Fethullah Gülen’ konusu gündeme getirilmiş, yurtiçi ve yurtdışı faaliyetlerine karşı bir eylem planı hazırlanması uygun görülmüş ve bu konudaki tavsiye kararının bildirilmesine karar verilmiştir.”

Peki uyarıya rağmen gereğini yapmayan, TSK mi, AKP mi? Söz konusu MGK kararları ortaya çıktığında AKP’liler o gün ne yaptıklarını şöyle anlatmıştı:

- Ömer Dinçer: “Bakanlar Kurulu gündemine dahi alınmadan dosyasına kaldırıldı."

- Yalçın Akdoğan: “Bu MGK kararı yok hükmünde olmuştur. AK Parti bununla ilgili hiçbir adım atmamıştır.”

- Mehmet Ali Şahin: “Hükümet de bunu aldı onunla ilgili hiçbir iş yapmadı. Ben başbakan yardımcısıydım ve bunların takibinden sorumluydum. Arşive kaldırdık.”

Gelelim devamına...

AKP DÖNEMİNDE ELE GEÇİRDİ
“Hepsi AKP ile oldu” demek yanlış olur. TSK raporu, örgütün 1974’te TSK’ye sızmak için çalışmalara başladığını anlatıyor. Çeşitli örneklerle, başardığını da söylüyor. Buna karşın, ilki 1982 Mayısı’nda Kuleli’den atılan 90 öğrenci olmak üzere, TSK’nin FETÖ’cüleri tespit ederek ordudan tasfiyeye çalıştığını da söylüyor.

Ancak...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Baskın yapılan evden çıkan hâkim 18 Nisan 2024 | 4.686 Okunma İsmi lazım değil! 15 Nisan 2024 | 1.611 Okunma Az kalsın bütün Beyoğlu elden gidiyormuş! 11 Nisan 2024 | 945 Okunma Menzil de yenildi İsmailağa da 08 Nisan 2024 | 2.449 Okunma Atı alan Van’ı geçemedi 04 Nisan 2024 | 1.096 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar