Gizli tutulan isimler

Cumhuriyet Gazetesi Yazarı Barış Pehlivan'ın bugünkü (15.07.2022)''Gizli tutulan isimler'' başlıklı yazısı.

Bugün 15 Temmuz darbe girişimine dair çok söz duyacaksınız. Şehitler anılacak, yeminler edilecek, etkili kahramanlık müzikleri eşliğinde duygularımız okşanacak. Bazı gerçekleri ise hiç duymayacaksınız. O gün yaşanan işgalin bilinmeyen işbirlikçileri müstehzi gülümsemeleriyle bizi izleyecek.

Misal, TRT’nin iki gün önce yaptığı haberi okuyorum: “FETÖ, 40 yıllık hain planlarını hayata geçirirken en çok gizliliğe önem verdi. Bunun için farklı iletişim yöntemleri belirlediler. Örgüt içinde kripto haberleşme uygulaması ByLock kullanıldı.”

Ne büyük keşif! Peki, TRT’deki meslektaşlar şu sorunun yanıtını verebilir mi:

Aslında kaç kişi ByLock kullandı?

Ya da mesela ByLock kullandığı tespit edilen 14 bin kişi için, geçtim gözaltıyı neden bir soruşturma dahi başlatılmadı?

Bitmedi sorular ama önce...

Bakınız...

Pek bilinmeyen bir iddia ortaya atayım.

Tarih: 12 Temmuz 2016. Yani darbe girişiminden üç gün önce...

Denir ki, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) 18 bin kişilik bir ByLock listesi hazırladı. Ve bu liste Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na yollandı. Acaba ByLock’un deşifre olduğunu öğrenen örgütün darbeyi hızlandırmasında bu listenin payı var mıydı?

Ya Eylül 2017’de ne oldu?

Tam bu tarihte Twitter’da “byleak” isimli bir hesap devreye girdi. Yönlendirilen bir site üzerinden ByLock listeleri 3 dolara sorgulanabiliyordu. Ödemeler kripto parayla gerçekleşiyor, telefon veya TC kimlik numarasından sorgulama yapılabiliyordu. Sahi, kim bu çok gizli veritabanına ulaşabildi? Bunun soruşturması yapıldı mı?

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
CHP’nin Erdoğan’ın evinden umudu 27 Mart 2024 | 1.049 Okunma Onları arayan da polis değildi 22 Mart 2024 | 821 Okunma Kürtlerin ‘kayyum’ umudu 20 Mart 2024 | 883 Okunma Soylu’nun sır buluşması 15 Mart 2024 | 2.377 Okunma Seksin mizahından hapse giden yol 13 Mart 2024 | 1.486 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar