‘Gerekirse seçime girmeyiz’

Cumhuriyet Gazetesi Yazarı Barış Pehlivan'ın bugünkü (24.03.2022)''‘Gerekirse seçime girmeyiz’'' başlıklı yazısı.

Dediği soru değil yanıttı aslında. Ondandır ki nefes almadan devam etti konuşmaya. Ve en uç senaryoyu anlattı. 

HDP’nin kurmay kadrosundan önemli bir isimle oturuyordum. Konu dönüp dolaşıp partinin kapatılması için açılan davaya geldi. Malum, Anayasa Mahkemesi’nin verdiği ek süre bir ay sonra bitiyordu. “Sizce karar ne zaman çıkar” diye sordum. Yanıtı şu oldu:  

“Şu an her şey olağan sürecinde devam ediyor. Böyle giderse, AYM eylül ya da ekim ayında kararını açıklar...” 

Peki, sonbaharda ne karar çıkacak? 

Öğreniyorum ki HDP Genel Merkezi’nde partilerinin kapatılacağına dair beklenti yüksekmiş. Ancak, azınlıkta da olsalar aksini savunan parti yöneticileri de varmış. 

HDP’nin kapatılmayacağını, sadece Hazine yardımının kesileceğini düşünenlerin gerekçesi ise şuymuş: 

“Muhafazakâr Kürt seçmenin büyük bölümü AKP ile bağını kopardı. Olur da partiyi kapatırlarsa, kalan seçmen de artık iktidara küser. Yani, HDP’nin kapatılması onlara kazandırmaz ve hatta AKP’ye kendisine oy veren Kürt seçmenini de kaybettirir.”  

HDP’de şöyle bir olgu da konuşuluyordu: “Doğu Masası” çalışmaları, Cumhuriyet Halk Partisi’ni bölgede AKP’den daha etkin yapmaya başlamış. Kimi Kürt aşiretlerin CHP’ye katılması da bunun işareti olarak değerlendiriliyormuş. 

Tamam da tüm bu tezlere rağmen yine de HDP kapatılırsa? 

Yazının girişinde değindiğim, “En uç senaryo bile masada” yanıtını aldım. 

Nedir o senaryo, diye sorduğumda ise şöyle dedi HDP yetkilisi: 

“Yani nefes alamaz hale gelirsek, gerekirse seçime hiç girmeyiz. Belki kendi açımızdan beş yılı kaybetmeyi göze alırız, ama bunun sonucu olarak Türkiye’yi de bu karanlıktan kurtarırız.” 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
‘Bekle’ dedi, o da bekledi 17 Nisan 2024 | 1.209 Okunma Sahi kim bu Metin Cihan? 12 Nisan 2024 | 951 Okunma AKP medyasında neler olacak 10 Nisan 2024 | 1.652 Okunma Erdoğan’ın yeni rotası ne olacak 03 Nisan 2024 | 1.575 Okunma Kurşunu kim atıyor? 29 Mart 2024 | 637 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar