Türkiye yaptırımlara karşı ne yapmalı?

Rusya’dan alınan S-400 hava savunma siste­minin ilk teslimatın­dan kısa süre sonra, ABD Türkiye’yi F-35 müşterek ta­arruz uçağı programından çı­kardı.

Dozu henüz belirlen­mese de, Türkiye’ye yöne­lik yaptırımlar da gündeme gelecek. Avrupa Birliği (AB) de, Doğu Akdeniz’de son­daj faaliyetleri yürüttüğü için Türkiye’ye bir dizi yaptırım uygulayabileceğini açıkladı. Yani, ge­rekçeleri farklı da olsa, ABD ve AB’nin gündeminde Türkiye’ye yönelik yaptı­rımlar var. Bu durum Türkiye’nin siya­si, iktisadi, askeri münasebetlerini; it­tifak ilişkilerini; savunma ve güvenlik başta olmak üzere teknolojik bağımlılı­ğını sorgulamayı gerektiriyor.Unutmayalım; Türkiye üzerinde her açıdan nüfuzu olan ABD, diğer bo­yutları yanında savunma sanayisin­de, ileri teknoloji içeren ürünlerde de Türkiye’nin ABD’ye bağımlılığının sür­mesini istiyor. ABD’deki askeri en­düstriyel yapının, ülkenin siyasetin­den ordusuna, dış politikasından aka­demisine dek gücü düşünüldüğünde, Türkiye gibi sadık, cömert bir müş­teriyi kaybetmek istemediği de bili­niyor. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Muhalefet ve değişimin yönü 14 Haziran 2023 | 430 Okunma İktidar ve anayasa değişikliği 10 Haziran 2023 | 247 Okunma Mehmet Şimşek’ten kimler, ne bekliyor? 07 Haziran 2023 | 2.400 Okunma Yeni CHP, başkalaşan CHP, dönüşen CHP 03 Haziran 2023 | 551 Okunma Seçmenle inatlaşmak 31 Mayıs 2023 | 1.091 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar