Savaş, enerji ve planlama

Cumhuriyet Gazetesi Yazarı Barış Doster'in bugünkü (27.08.2022)''Savaş, enerji ve planlama'' başlıklı yazısı.

Ukrayna’daki savaş uzadıkça enerjide dışa bağımlılığın, ekonomik yönü yanında, nasıl bir toplumsal sağlık ve ulusal güvenlik sorunu olduğu daha iyi anlaşılıyor.  

Örneğin ekonomik gücü, sanayi kapasitesi ve yüksek teknolojisiyle, disiplinli ve örgütlü toplumsal yapısıyla bilinen, dünyanın beş büyük ekonomisinden biri olan Almanya, enerji darboğazını aşmak için kara kara düşünüyor. Aldığı önlemler arasında, 1 Eylül’den itibaren kamu binalarının (hastane vb. kurumlar hariç) en fazla 19 dereceye kadar ısıtılması, koridorlarda ısıtmanın kapatılması, binaların ve heykellerin estetik amaçlarla aydınlatılmaması da var. Tüm bunlar yapılsa bile doğalgaz tüketiminde, yüzde 2 tasarruf sağlanabilecek.  

Örneğin dünyanın en zengin ülkelerinden olan İsviçre, enerji bunalımını aşmak için kışın doğalgaz tüketimini yüzde 15 azaltmayı amaçlıyor. Bazı Avrupa Birliği ülkeleri Ağustos 2022 - Mart 2023 arasında doğalgaz kullanımını yüzde 15 azaltmayı hedefliyor. Enerji gereksiniminin yüzde 42’sini nükleer enerjiden karşılayan Fransa ise önümüzdeki iki yıl içinde, enerji tüketimini 2019’a göre, yüzde 10 azaltmayı planlıyor. Bu plan, sadece doğalgazı değil, tüm enerji kaynaklarını kapsıyor.  

Örneğin diplomasinin, istihbaratın ve emperyalizmin kitabını yazmış olan İngilizlerin, Rus doğalgazına bağımlı olmadıkları halde, kış aylarında yüksek enerji faturalarıyla karşılaşacağı konuşuluyor. Ülkenin etkili gazetelerinden Guardian, İngiltere’deki ailelerin üçte ikisinin (18 milyon hane, yaklaşık 45 milyon kişi) önümüzdeki aylarda enerji faturalarını ödemekte zorlanacağını yazdı.  

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Muhalefet ve değişimin yönü 14 Haziran 2023 | 430 Okunma İktidar ve anayasa değişikliği 10 Haziran 2023 | 247 Okunma Mehmet Şimşek’ten kimler, ne bekliyor? 07 Haziran 2023 | 2.400 Okunma Yeni CHP, başkalaşan CHP, dönüşen CHP 03 Haziran 2023 | 551 Okunma Seçmenle inatlaşmak 31 Mayıs 2023 | 1.091 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar