Özbekistan’ın mesajı ve Türkiye

Özbekistan lideri Mirziyoyev, öneri ve uygulamalarıyla, büyük önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü örnek aldığı izlenimi uyandırıyor. Dil ve kültür konularında hassas. Kamu kurumlarında, kamusal alanda, günlük yaşamda tek resmi dil olarak Özbekçenin kullanımını benimsiyor.

Salgın hastalık, yaşamımızı yeniden şekillendirdiği gibi, uluslararası ölçekte, kurumsal düzeyde de pek çok yeni adımın atılmasını zorunlu kılıyor. Alışkanlıklar, gelenekler, toplantı biçimleri değişiyor. Bunun en son ve somut örneği, Birleşmiş Milletler (BM) 75. Genel Kurulu’nun, sanal ortamda yapılması. Toplantı, uluslararası zirvelerin alışılmış görüntülerine, liderlerin son gün verdikleri “aile fotoğrafı” denen toplu fotoğraflara sahne olmadı bu kez. Fakat yine de önemli konular konuşuldu. Öne çıkan liderler oldu. Bunlardan biri de Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev.

Özbekistan’a, “Atatürk, Türk Dünyası ve Mazlum Milletler” başlıklı doktora tezimi yazarken gitmiştim. ABD ve İngiltere’deki arşivlerin yanında, Sovyet, Rus ve Türk dünyasının arşivleri de önemliydi tez için. Dahası tez, üçüncü dünyacı, antiemperyalist, ulusal sol, Kemalist bir bakış açısıyla yazıldığından, iki önemli ustamın, Attilâ İlhan ve Orhan Koloğlu’nun sözünü dinleyip, birkaç kez Azerbaycan’a, bir kez de Özbekistan’a arşiv çalışmasına gitmiştim. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Muhalefet ve değişimin yönü 14 Haziran 2023 | 427 Okunma İktidar ve anayasa değişikliği 10 Haziran 2023 | 242 Okunma Mehmet Şimşek’ten kimler, ne bekliyor? 07 Haziran 2023 | 2.394 Okunma Yeni CHP, başkalaşan CHP, dönüşen CHP 03 Haziran 2023 | 547 Okunma Seçmenle inatlaşmak 31 Mayıs 2023 | 1.090 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar