Ne Soğuk Savaş ne 3. Dünya Savaşı

Cumhuriyet Gazetesi Yazarı Barış Doster'in bugünkü (16.03.2022)''Ne Soğuk Savaş ne 3. Dünya Savaşı'' başlıklı yazısı.

Ukrayna - Rusya Savaşı, yeni döneme ilişkin adlandırmaları da beraberinde getirdi. Kimileri, 3. Dünya Savaşı diyorlar, kimileri yeni bir Soğuk Savaş’ın başladığını öne sürüyorlar.  

Üçüncü Dünya Savaşı’nın başladığını söyleyemeyiz. İlk iki dünya savaşına, katılan ülkelerin sayısı, savaşların yaşandığı alanın genişliği, ölen insan sayısı, savaşlarda kullanılan teknik, taktik ve stratejiler, doğurduğu sonuçlar açısından bakıldığında, böyle bir benzetme abartılı olur. Mesela, 1. Dünya Savaşı, tarihin ilk topyekûn savaşıdır. Siper savaşlarıyla anılır. Dönemin teknolojisi buna göre gelişmiştir. Bilimsel buluşların ve teknolojinin gelişmesindeki önemli itici güçlerden birinin savaşlar olduğu bir kez daha kanıtlanmıştır bu savaşta. 2. Dünya Savaşı’nda ise siperin önemi azalmıştır. Uçakların yaygın kullanımıyla stratejik derinlik, cephe gerisindeki tesislerin, kentlerin vurulması, denizaltı teknolojisinin gelişmesiyle açılan yeni cepheler öne çıkmıştır. İlk savaşın sonunda dönemin önde gelen imparatorluklarının çoğu dağılmış, yeni devletler kurulmuş, savaşın sonuçları ve imzalanan barış anlaşmaları, ikinci savaşa zemin hazırlamıştır. İkinci savaşın sonunda ise ideolojik, politik, ekonomik, teknolojik, askeri güçleri ve ittifaklarıyla, küresel ölçekte iki büyük güç öne çıkmıştır.  

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Muhalefet ve değişimin yönü 14 Haziran 2023 | 427 Okunma İktidar ve anayasa değişikliği 10 Haziran 2023 | 242 Okunma Mehmet Şimşek’ten kimler, ne bekliyor? 07 Haziran 2023 | 2.394 Okunma Yeni CHP, başkalaşan CHP, dönüşen CHP 03 Haziran 2023 | 547 Okunma Seçmenle inatlaşmak 31 Mayıs 2023 | 1.090 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar