İlkeli itirazlar ve ilkesiz ittifaklar

Cumhuriyet Gazetesi Yazarı Barış Doster'in bugünkü (05.10.2022)''İlkeli itirazlar ve ilkesiz ittifaklar'' başlıklı yazısı.

Kurumları kurmak zor, yaşatmak hele de kurumsallaştırarak yaşatmak daha zordur. Kavramsal bilinç, ideolojik berraklık, politik tutarlılık sahibi olmak gerekir öncelikle. Fakat bunlar da tek başına yetmez. Sağlam karakter de şarttır, inanılır ve güvenilir olmak da. Sözünün eri olmak ise zorunludur. Dün kıyasıya eleştirdikleriyle bugün kol kola girenlerin, koltuğunu korumak için yalan konuşanların, iftira atanların, dedikodu yapanların bulunduğu, hele de çokça bulunduğu hiçbir kurum gelişmez, güçlenmez, yaşamaz. Bu siyasette de böyledir ticarette de. Kamu kurumları için de geçerlidir özel şirketler için de. Holdinglerde de görülür vakıflarda da.    

Maalesef ülkemizde her alanda, her sektörde, her kurumda görülen çürümenin ulaştığı boyut, sadece siyasal ve kurumsal düzlemde değil, toplumsal ve kişisel düzlemde de ürkütücü hale gelmiştir. Siyasette ve bürokraside var olmak, dahası bir adım yükselmek için yapılan ilkesiz ittifaklar ve ayak oyunları, akademiden medyaya, meslek kuruluşlarından demokratik kitle örgütlerine kadar her yeri sarmıştır. Bu da kaçınılmaz olarak insan malzemesini çürütmüştür. Toplumda kişiliksiz, kimliksiz, omurgasız, “gelene ağam gidene paşam” diyen, ezik, özgüven yoksunu, müfteri, yalancı, kifayetsiz muhteris, hırsı boyunu aşmış insanların sayısındaki artışı görmek için, yüksek izlenme oranlarına ulaşan sabah programlarına, izlenme rekorları kıran dizi senaryolarına bakmak yeter. Daha vahimi, her yer bu tiplerle doludur. Dolu olduğu için de kurumsal ve siyasal düzlemde, asıl çözülmesi gereken sorunlara odaklanmak, çalışanların, emekçilerin gerçek gündemiyle buluşmak oldukça zordur. Yine de savrulmaya, yalpalamaya, yozlaşmaya karşı içeriden ve dışarıdan ilkeli itirazlarda bulunmak, ilkesizliğe karşı direnmek, önemlidir. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Muhalefet ve değişimin yönü 14 Haziran 2023 | 430 Okunma İktidar ve anayasa değişikliği 10 Haziran 2023 | 244 Okunma Mehmet Şimşek’ten kimler, ne bekliyor? 07 Haziran 2023 | 2.397 Okunma Yeni CHP, başkalaşan CHP, dönüşen CHP 03 Haziran 2023 | 550 Okunma Seçmenle inatlaşmak 31 Mayıs 2023 | 1.091 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar