İdlib’deki saldırı neleri gösterdi?

Suriye, Rusya’nın oluruyla, Türk askerlerine saldırdı. Türkiye, hemen karşılık verdi. Saldırının, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Ukrayna ziyaretiyle aynı güne denk gelmesi de, zamanlama açısından manidardı.

Suriye, niçin Türkiye’ye saldırdı? Bundan sonra ne olabilir? Birlikte düşünelim.

1) İdlib, Suriye’de kördüğümün çözüleceği bölge. Suriye rejimi için çok önemli. Bir an önce tam denetim kurmak, bu sayede halkına ve dünyaya zafer kazandığı mesajı vermek istiyor. Rejim, İdlib halkını Türkiye’ye doğru sürüp, hem onlardan kurtulmanın hem Türkiye üzerinde yeni bir sığınmacı baskısı kurmanın hesabını da yapıyor.

2) Suriye meselesinde, sahadaki gelişmeler, doğal ve kaçınılmaz olarak, hemen masaya yansıdığından, Suriye rejimi, İran’dan aldığı desteğin bir miktar azaldığı (özellikle Kasım Süleymani’nin ABD tarafından öldürülmesinden sonra) ve Lübnan’daki gerilimin daha da tırmandığı bir süreçte, sonuca gitmek istiyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Muhalefet ve değişimin yönü 14 Haziran 2023 | 430 Okunma İktidar ve anayasa değişikliği 10 Haziran 2023 | 247 Okunma Mehmet Şimşek’ten kimler, ne bekliyor? 07 Haziran 2023 | 2.400 Okunma Yeni CHP, başkalaşan CHP, dönüşen CHP 03 Haziran 2023 | 551 Okunma Seçmenle inatlaşmak 31 Mayıs 2023 | 1.091 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar